Stop 5G România

Rulează videoul

Scrisoare deschisa cadrelor medicale

Stimați profesioniști din domeniul medical,

 

Ne confruntăm în prezent cu o problemă extrem de gravă ce amenință să ne afecteze, în mod direct și ireversibil, atât pe fiecare dintre noi și pe cei dragi nouă cât și mediul în care trăim: noua tehnologie 5G.

Nu există studii științifice care să certifice siguranța utilizării acestei tehnologii. Din acest motiv facem apel la dvs și vă rugăm să vă informați pe tema efectelor tehnologiei 5G (asupra sănătății și a vieții fiecăruia dintre noi și a celor dragi nouă) și să vă alăturați tuturor persoanelor responsabile și oneste care solicită autorităților ca tehnologia 5G să nu fie implementată și să nu devină operațională pe teritoriul României.

Vă rugăm să vă alăturați colegilor dvs din domeniul medical care au căutat și au găsit răspunsul la următoarea întrebare : din ce motiv autoritățile din Bruxelles (unde există sediul Parlamentului European, sediul Comisiei Europene, sediul central al NATO din Europa) și din multe alte orașe europene se opun implementării tehnologiei 5G și declară că cetățenii/locuitorii lor nu sunt porcușori de Guineea?

 Vă rugăm să căutați și dvs răspunsul la întrebarea de mai sus și să vă alăturați cadrelor medicale care iau deja atitudine și susțin în mod public faptul că în România este inacceptabil să fie implementată experimentala tehnologie 5G pentru a fi testate ”pe viu”, la nivelul unei țări întregi, efectele acestei noi tehnologii asupra oamenilor si a mediului înconjurător.

După cum bine știți, în lumea vie toate procesele biochimice de la nivel celular au la bază procese electromagnetice.

Putem spune că omul și toate ființele vii sunt, din această perspectivă, ființe electromagnetice. De aceea, schimbările nivelului și tipului de radiație electromagnetică din mediu influențează fără echivoc omul și tot ceea ce este viu.

Efectele radiațiilor câmpului electromagnetic (EMF) asupra AND-ului celulei vii, deși sunt neionizante,  prin cumulare, prin expunere de durată, sunt similare cu efectele radiațiilor ionizante.

Acest lucru este demonstrat de Studiul European REFLEX din anul 2004, studiu ce este confirmat de încă alte 49 de studii recente. Același studiu REFLEX confirmă deteriorarea genetică pe termen lung a sângelui și a creierului utilizatorilor de telefoane mobile și a altor surse de câmpuri electromagnetice (de exemplu WiFi).

Studiul poate fi accesat la următoarea adresă : http://stop5gromania.ro/dovada-stiintifica-a-nocivitatii-radiatiilor-electromagnetice-neionizante/

Celula vie este mai mult decât o simplă soluție salină, așa cum Ministerul Sănătății o consideră în mod reducționist, depășit și imprecis, măsurând efectele radiațiilor câmpului electromagnetic doar cu indicatorul unic SAR de monitorizare.

După cum bine știți fiecare dintre dvs, celula vie este un ansamblu de procese complexe, inclusiv de natură electrică, ansamblu guvernat de ADN.

Studiul REFLEX demonstrează că dezintegrarea ADN-ului dintr-o celulă vie se manifestă în aceeași măsură, fie că este expusă la 1.600 raze X / 60 de CT-uri, fie că este expusă la radiațiile EMF emise de un telefon mobil pe frecvența 1800MHz (SAR de 1,3 W / kg, reprezentativă pentru numeroase telefoane mobile și considerată inofensivă), timp de 24 de ore.

Astfel, ADN-ul este sensibil la TOATE tipurile de câmpuri electromagnetice, iar limitarea din punct de vedere al sănătății, doar la indicatorul SAR și la limitele ”acceptabile” de expunere a populației la EMF, sunt total depășite și extrem de permisive.

Există la ora actuală suficient de multe studii care au detaliat acțiunea radiației 5G asupra sănătății umane.

Radiațiile electromagnetice cauzează diferite afecțiuni printre care se numără: cancerul, bolile cardiovasculare, deficiențele cognitive, distrugerea ADN-ului, deficiențele de memorie şi de învățare, insomnia, afectarea fertilității, avort, afectare neurologică, ADHD, stresul oxidativ  si multe altele.

Studii recente pe această temă pot fi consultate la următoarele adrese:

http://stop5gromania.ro/recente-cercetari-independente-ale-efectelor-radiatiei-wireless-asupra-sanatatii-umane/

http://stop5gromania.ro/studii-ale-efectelor-radiatiilor-campurilor-electromagnetice-asupra-omului-copiilor-animalelor-plantelor/

Efectele nocive ale 5G asupra omului se grupează în principal în trei arii de acțiune:

 1. Efecte asupra fertilității: scăderea numărului de spermatozoizi la bărbat, creșterea incidenței avortului la femei;
 2. Efecte complexe de tip neurologic și hormonal: oboseală cronică, dureri de cap, scăderea puterii de concentrare, insomnii, depresie, anxietate;
 3. Efecte de inducere a cancerului prin afectarea controlului multiplicării celulare. Cele mai frecvente anomalii de control ale replicării celulare care apar după expunerea la radiația 5G sunt cancerele de sânge (leucemiile, limfoamele).

Foarte grav este faptul că inițiatorii proiectelor legislative prin care se vrea implementarea și lansarea tehnologiei experimentale 5G la nivelul întregii țări NU au cerut aviz de la Ministerul Sănătății, deși cea mai importantă problemă este cea reprezentată de afectarea sănătății cauzată de dispozitivele 5G și de radiația electromagnetică. Acest avize au fost solicitate de la alte ministere, dar exact de la cel care se ocupă cu sănătatea publică, nu.

În ciuda faptului că multe studii științifice și medicale arată că tehnologia 5G este nocivă sănătății și chiar invazivă, nu s-a realizat până în prezent nici măcar un studiu de impact asupra sănătății publice. Nici în România și nici în altă țară din lume.

Reprezentând o simplă procedură, avizul de la INSP necesar operatorilor de telefonie nu este suficient, solicitându-se operatorilor de telefonie mobilă să se încadreze în niște norme extrem de învechite și inadecvate contextului actual. Numai că aceste norme nu sunt testate din punct de vedere medical. Mai mult, cei de la INSP au spus clar că nu e treaba lor, pentru că nu au în atribuții să facă astfel de studii!

Sănătatea populației trebuie sa fie mai presus decât dezvoltarea tehnologică cu orice preț. Din acest motiv închidem fabrici dacă poluează prea mult, renunțăm la orice aparent „progres” dacă îmbolnăvește populația etc. La fel trebuie procedat și cu radiațiile emise de sistemele 5G: dacă nu ne afectează sănătatea le folosim, iar dacă ne îmbolnăvesc, renunțăm la ele și folosim alte soluții pentru comunicații. Degeaba creăm un „internet al lucrurilor” dacă oamenii nu mai sunt în stare să beneficieze de el din cauza problemelor de sănătate provocate tocmai de către tehnologia de tip 5G!

Sunt publice o multitudine de lucrări științifice de calitate (peer-reviewed) care arată că radiațiile din domeniul de frecvențe folosite de tehnologia 5G afectează orice formă de viață, de la organisme simple până la om. Aceste referințe au fost publicate de mulți oameni de știință onești, care nu au urmărit câștiguri personale din astfel de cercetări. Citarea acestor studii a fost făcută colectiv de peste 26 000 de oameni de știință din comunitatea internațională, în apelul lor împotriva sistemelor nocive 5G, adresat forurilor UE, CE si WHO, în ianuarie 2019.

 

În schimb, industriile care promovează ca business sistemele 5G – NU AU NICIUN STUDIU – care să arate că radiațiile 5G nu periclitează viața organismelor vii.

Mai mult, în audierile din februarie 2019 din Congresul american, reprezentanții corporațiilor telecom au declarat că nici măcar nu plănuiesc să facă studii ale efectelor radiațiilor 5G asupra oamenilor! Asta în condițiile în care au la dispoziție nenumărate resurse umane și financiare.

 

Dr. Martin Pall, Profesor Emerit de Biochimie și Fundamentele Științelor Medicale la Washington State University afirmă:

 „A pune zeci de milioane de antene 5G fără un singur test biologic de siguranță trebuie să fie cea mai stupidă idee pe care oricine a avut-o în istoria lumii.[…]  Am creat ceva care ne dăunează și ne scapă de sub control. Înainte de becul lui Edison, în mediul nostru existau foarte puține radiații electromagnetice. Nivelurile de astăzi sunt de foarte multe ori mai mari decât nivelurile naturale de fundal și cresc rapid datorită tuturor noilor dispozitive care emit această radiație. Astfel, în mod evident, ele dăunează celulelor vii din corpul nostru și ne omoară prematur pe mulți. […] Implementarea 5G este nebunie curată”.

Profesorul Olle Johansson de la Departamentul de Neuroștiințe al Universității Karolinska din Stockholm (Suedia) afirmă:

„Până și despre câmpurile electromagnetice cu niveluri de doar 1/100 000 din cele la care suntem expuși în mod curent de la telefoanele mobile s-a descoperit că perturbă funcționarea complexă electrică desfășurată la nivel celular, producând vătămări ale ADN-ului, proteinelor, neuronilor și proceselor oxidative. Cu toate acestea, noi am permis dezvoltarea unui electrosmog[1] de proporții aproape de neimaginat!”

 

Este strigător la cer faptul ca nu se ține cont în proiectele legislative destinate implementării tehnologiei 5G în România de afectarea persoanelor din categoriile vulnerabile: copii, femei gravide, bătrâni, bolnavi etc. De exemplu, nu se prevede  ca în zona maternităților, a spitalelor, a școlilor și grădinițelor să nu fie instalate antene cu nivel mare de radiații.

Abordarea tehnologiilor noi, despre care apar dovezi că dăunează grav sănătății și vieții, trebuie făcută pe baza principiului precauției. Acesta a fost invocat în multe apeluri internaționale referitoare la dispozitivele 5G, semnate de un număr semnificativ de oameni, din diverse domenii de activitate. De exemplu, site-ul 5G Space Appeal (https://www.5gspaceappeal.org/) a primit până în luna octombrie 2019 un număr total de 173 801 de semnături din 201 țări și teritorii, de la categorii de oameni care evaluează obiectiv impactul poluării electromagnetice asupra sănătății: 4 498 oameni de știință, 6 553 de medici, 7 737 de ingineri, 9 459 de psihologi, psihoterapeuți și asistenți sociali, 4 135 de asistente, 553 de farmaciști, 3 424 de arhitecți și constructori, 329 de veterinari, 633 de apicultori, precum și zeci de mii de persoane cu alte profesii sau oameni care nu și-au specificat profesia și peste 1857 de organizații.

Apelurile internaționale ale Doctorilor si cadrelor medicale:

 • 2019 (martie): Apelul Electrosmog din Belgia, profesioniștii din domeniul sănătății belgieni solicită aplicarea principiului precauției :  www.hippocrates-electrosmog-appeal.be

 

 

 

Peste tot în lume comunitățile active și responsabile, împreună cu liderii lor, se informează în legătură cu efectele pe care le are tehnologia experimentala 5G asupra a tot ceea ce este viu și își apără sănătatea și viața opunând rezistență la încercarea de implementare a tehnologiei 5G în localitățile și în țările lor!

http://stop5gromania.ro/medicii-din-europa-si-intreaga-lume-cer-multa-precautie/

 

Ca urmare a actiunilor lor rezultatele încep să apară (în Italia, Belgia, UK, Grecia, SUA, Canada, Rusia, Australia, s.a.), acolo unde este solidaritate, implicare, conjugarea eforturilor civice, legislative și juridice.

http://stop5gromania.ro/actiuni-internationale-pentru-oprirea-si-amanarea-5g/

http://stop5gromania.ro/miscarea-mondiala-stop-5g/

Țara (Beligia) și orașul (Bruxelles) unde își au sediile numeroase instituții internaționale(de ex UE, NATO), unde locuiesc și lucrează decidenții celor mai importante organizații mondiale (1000 organizații internaționale, 2000 corporații – vezi wikipedia), au ZERO implementări 5G, iar BRUXELLES A OPRIT 5G din start spunând că ei nu sunt cobai! Mai multe tări membre ale Uniunii Europene au oprit implementarea 5G, dăm câteva exemple:

FRANȚA ZERO implementări comerciale 5G

OLANDA ZERO implementări comerciale 5G

NORVEGIA ZERO implementări comerciale 5G

SUEDIA ZERO implementări comerciale 5G

CEHIA și SLOVACIA ZERO implementări comerciale 5G

BULGARIA ZERO implementări comerciale 5G

DE CE ROMÂNIA MERGE ORBEȘTE PE REPEDE ÎNAINTE CU IMPLEMENTAREA TEHNOLOGIEI EXPERIMENTALE DE TIP 5G?!

Puteți accesa și dvs harta implementărilor la nivel mondial la adresa: https://www.speedtest.net/ookla-5g-map

 

Ministerul Sănătății menține standardele vechi (din 1998) extrem de permisive. In România  limita maxima de expunere a populației la radiațiile electromagnetice este in continuare de 61 V/m, adică de 100 ori mai mare decât cea recomandată de Rezoluția CE 1815, respectiv 0.6 V/m.

 

În România guvernanții au dat in iulie 2019 o Hotărâre de Guvern intitulata Strategia 5G pentru România care vizează implementarea cât mai rapidă a tehnologiei experimentale de tip 5G la nivelul întregii țări și au emis o Ordonanță de Urgență care ar urma să faciliteze accesul infrastructurii rețelei 5G și multiple facilități operatorilor telecom într-un mod halucinant (de exemplu prin încălcarea grosolană a dreptului la proprietate, dreptului la viață și la mediu curat al cetățenilor din România, a multiplelor drepturi constituțional!

 

De aceea este nevoie de implicarea activă a fiecăruia dintre noi pentru ca împreună să reușim să oprim și în România implementarea tehnologiei experimentale de tip 5G!

                 

Este nevoie vitală de implicarea fiecăruia dintre dvs pentru ca Ministerul Sănătății să creeze standarde de sănătate actualizate la contextul curent și care să protejeze sănătatea cetățenilor din România și nu ”sănătatea” financiară a marilor companii multinaționale din domeniul telecom!

 

Vă rugăm, luați atitudine în mod public și implicați-vă alături de societatea civilă în demersurile civice, legislative si juridice destinate a apăra viața și sănătatea cetățenilor României (inclusiv viața și sănătatea dvs și a celor dragi dvs) față de nocivitatea tehnologiei experimentale de tip 5G! 

25.01.2020 este ziua mondială STOP 5G la care vă invităm să participați

Mai multe informații găsiți la http://stop5gromania.ro/25-01-2020-protestul-mondial-stop-5g/

Ce puteți face concret:

 • Semnați Petiția Națională aici și Apelul Internațional STOP 5G aici
 • Recomandați-ne voluntari pentru acțiunile civice aici
 • Susțineți acțiunile de informare, de protest și, mai ales, cele depuse în instanțele de judecată
 • Solicitați-ne înscrierea ca membru în Coaliția STOP 5G aici
 • Distribuiți articolele și mesajele de pe www.stop5gromania.ro și postările din pagina de Facebook STOP 5G România
 • Comentați în conturile rețelelor de socializare ale politicienilor (membrii guvernului, liderii partidelor politice, membrii Parlamentului, europarlamentari, grupuri publice), distribuiți materiale informative aducând în atenție subiectul implementării abuzive a tehnologiei 5G
 • Organizați local, participați și invitați apropiații la Protestul 5G Mondial din 25.01.2020
 • Tipăriți și distribuiți materiale informative de aici
 • Petiționați individual Guvernul, ANCOM, Președinția, Avocatul Poporului, ANPC, Ministerul Sănătății, Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, Ministerul Mediului, Ministerul Muncii (ANPDC), Direcțiile de Protecția Copilului de la nivel județean și alte instituții decizionale – vedeți modele cu argumentație și motivație aici
 • Acționați în instanță Guvernul pentru anularea tuturor demersurilor legislative care aduc prejudicii drepturilor Omului, în special dreptul la viață, la sănătate, la proprietate, la viață privată
 • Mergeți în audiență la birourile teritoriale ale parlamentarilor, primarilor, președinților de consilii județene
 • Abonați-vă la newsletterul STOP 5G România pentru a primi noutăți cu privire la protestele și evenimentele relevante aici
 • Urmăriți/Follow pagina noastră pe Facebook

Fiecare din noi poate contribui și fiecare contribuție contează!
Cu mulțumiri pentru toată susținerea pe care o oferiți în a proteja Viața pe Pământ,

 

Coaliția STOP 5G în România

www.stop5ginternational.org

www.stop5gromania.ro

www.stop5gbucuresti.ro

 

[1] Termen ce desemnează poluarea electromagnetică, datorată însumării tuturor radiațiilor emise în cadrul tehnologiilor wireless.

1 thought on “Scrisoare deschisa cadrelor medicale”

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.