Timp de trei decenii s-au deschis procese în legătură cu tumorile cerebrale și uzul telefoanelor mobile. Prezentăm aici o mostră a câtorva cazuri înregistrate de-al lungul timpului. La finalul fiecărui exemplu am enumerat câteva reportaje despre litigiile pe seama radiațiilor telefoanelor celulare.
2019: Al patrulea caz din Italia în care un muncitor este despăgubit pentru tumori corelate cu radiația telefonului mobil. În Ianuarie 2019, un Tribunal din Monza a recunoscut o boală profesională unui fost angajat al aeroportului, care a dezvoltat un neurom acustic și a rămas afectat pe viață.
- Citiți „Autoritatea Italiană pentru Despăgubirea Muncitorilor (AIDM) a decis despăgubirea celui de-al patrulea reclamant diagnosticat cu cancer utilizator de telefonie mobilă”. „Acesta a susținut că de-a lungul celor 10 ani de angajare a folosit un telefon mobil Siemens DECT, apoi unul Nokia, iar ulterior Samsung mobile – mai bine de 4 ore zilnic (în sesiuni consecutive de până la 45 de minute fiecare). CTU, o comisie de experți și consilieri pe probleme tehnice desemnată să evalueze cazul, a concluzionat, făcând trimitere la studiul Hardell, că neuromul dezvoltat de reclamant la nervul auditiv stâng era legat de ocupația acestuia.”
2018: Litigiu în Marea Britanie împotriva Nokia
- Neil Whitfield a dat în judecată Nokia în Marea Britanie, afirmând că folosirea intensivă a telefonului mobil la sfârșitul anilor ’90 i-a cauzat o tumoare nevroasă acustică la un nerv dintre urechea sa internă și creier.
- Citiți articolul britanic „Tată britanic dă în judecată Nokia cerând despăgubiri de până la un milion de lire sterline, susținând că folosirea telefonului mobil i-a cauzat tumoarea pe creier”, în care se afirmă că „firma de avocatură angajată de acesta a angajat experți pentru a efectua teste asupra radiațiilor telefoanelor Nokia utilizate de Neil, inclusiv modelul 5510. Katrina, avocata sa, a afirmat: „Colectăm probe”.
2017: Ordonanța emisă de tribunalul Italian din Ivrea recunoaște legătura de cauzalitate dintre uzul telefoanelor mobile și tumorilor cerebrale. Tribunalul italian a admis o legătură de cauzalitate în decizia din 11 aprilie 2017 care îi oferea lui Roberto Romeo, angajat Telecom, despăgubiri de 500 de euro lunar pe viață după ce a dezvoltat o tumoare cerebrală în urma a 15 ani de uz al telefonului mobil.
- Decizia în original
- Comunicatul de presă al Trustul pentru Sănătatea Mediului (Environmental Health Trust – EHT)
- Articol The Guardian: „O instanță italiană a decis că folosirea telefonului mobil a cauzat o tumoare pe creier”
- Articol NY Daily: „Un tribunal italian descoperă legătura de cauzalitate dintre folosirea telefonului mobil și tumoare”
- Articol Serviciul de Știri al Curții:„ Un tribunal italian descoperă o legătură între folosirea telefoanelor mobile și tumoare”
- Consilier judiciar despre telefoane mobile și cancer: „Autorii de studii științifice lucrează pentru companii de telefonie: conflict de interese” de Andrea Tundo (În italiană și poate fi tradus)
Documente în limba italiană: raportul experților judiciari, criticile apărării și concluzia experților: Consulenza Ivrea Tribunale di Ivrea, Sezione Lavoro: Osservazioni CTU Romeo INAIL: Risposta CTU: Tribunale Ordinario di Ivrea:
2012: Decizia Curții Supreme din Italia: tumoarea cerebrală i-a fost cauzată de folosirea telefonului mobil
Institutul Național pentru Despăgubirea Muncitorilor trebuie să despăgubească un muncitor cu o tumoare la cap cauzată de utilizarea celularului. Innocente Marcolini, un fost om de afaceri în vârstă de 60 de ani susține că utilizarea excesivă a telefonului mobil – în jur de șase ore pe zi zilnic timp de 12 ani – i-a cauzat o tumoare cerebrală benignă care i-a lăsat fața parțial paralizată.
Articol Reuters: – „Decizia unui tribunal italian leagă folosirea telefonului mobil de tumori ”
Articol de știri RT: „Celularele cancerului: o instanță italiană decide: „telefoanele mobile pot cauza tumori cerebrale”
Articol de Știri Daily Mail: „Decizia instanței într-un caz de referință: telefoanele mobile POT să cauzeze tumori pe creier”.
SUA : Treisprezece cazuri conexate de cancer cerebral (litigii deschise în 2001 și curente)
“Ashcraft & Gerel LLP ,Morganroth & Morganroth PLLC, Lundy Lundy și Soileau & South L.L.P. sunt reprezentanți în 13 cazuri care susțin că radiațiile telefoanelor celulare au condus la cancer cerebral. Există 46 de pârâți între care Motorola, Nokia, AT&T, Bell Atlantic, Cellular One, Cingular Wireless, SBC Communications, Verizon, Vodafone, Asociația Industriei de Telecomunicații, Institutul Inginerilor Electrotehniști și ElectroniștI (Institute of Electrical and Electronics Engineers –IEEE), Institutul Național American pentru Standarde (American NationalStandards Institute- ANSI), Asociația Industriilor de Telecomunicații Celulare (Cellular Telecommunications Industry Association – CTIA) și Comisia Federală de Comunicații (Federal Communications Commision – FCC)”.
2016: Actualizare într-un caz conexat de cancer cerebral: Curtea de Apel a decis că ar fi trebuit aplicat alt standard legal pentru probe
2014: Actualizare într-un caz conexat de cancer cerebral: înaltul judecător Frederick H. Weisberg a decis că probele experților împotriva industriei wireless au îndeplinit normele legale Dyas/ Frye, iar aceștia pot depune mărturie despre caracterul nociv și efectele radiațiilor telefoanelor mobile asupra sănătății. (Curtea a efectuat audieri în decembrie 2013 și ianuarie 2014 și a revăzut sute de probe.)
2014 – Comunicatul de presă al avocatului acuzării
2014 – Petiția înaintată la Curtea de Apel a Districtului de către Motorola
2005 Articol de știri „Procesele ar putea ramificații ample la nivelul întregii industrii”
2008: Farina vs. Nokia, Inc.
Reclamantul a intentat proces colectiv împotriva producătorilor de telefoane mobile afirmând o încălcare a garanției născută din cauza unei așa-zise conspirații pentru ascunderea cunoașterii efectelor adverse ale emisiilor FR. Curtea de Apel a Statelor Unite pentru Al Treilea Circuit a respins cazul după ce a afirmat că „(o) hotărâre a instanței că telefoanele mobile în acord cu normele FCC… sunt totuși nejustificat de periculoase ar permite instanței să bănuiască în fapt implicarea FCC.”
2012 Articol Lexology News – „Statutul de cancerigen al telefonului mobil – litigii”
2011 Motivarea instanței la cererea reclamantului
2010 Opinia Curții – Al Treilea Circuit al Curții de Apel a Statelor Unite
Curtea Supremă a Statelor Unite refuză să evalueze cazul de preempțiune în legătură cu emisiile telefoanelor mobile, Știrile Bloomberg 10/03/2011
2009: Murray vs. Motorola (982 A. 2d 764)
Un angajat al Motorola cu cancer cerebral a intentat proces la Curtea Superioară a Districtului Columbia. El a fost dignosticat cu o tumoare pe creier în spatele urechii pe care o folosea pentru a testa telefoanele, în calitate de tehnician de comunicații pentru Motorola. Michael Murray a primit primul său telefon mobil, un prototip al modelului Motorola cu clapetă, la vârsta de 23 de ani. În noiembrie 1999 Michael Murray a fost diagnosticat cu cancer cerebral și a murit la 20 aprilie 2003 la vârsta de 35 de ani. Cazul a fost conexat cu 13 cazuri care înaintează.
Curtea de Apel a Districtului Columbia a decis că companiile de telecomunicații nu pot fi chemate în instanță pentru tumori cerebrale cauzate de telefoanele mobile fabricate după 1996. Pentru reclamanții care utilizaseră telefoane de dinaintea anului 1996, s-a permis să fie continuate procesele.
2005: Sharessa Price: EHT nu deține încă documentația completă pentru acest caz.
„În luna mai, un judecător de drept administrativ însărcinat cu soluționarea plângerilor pentru despăgubirea muncitorului a despăgubit-o cu 30.000 de dolari pentru a-și plăti facturile medicale și alte cheltuieli. Price se pare că a fost prima persoană care a convins un judecător că boala ei a fost cauzată de emisiile radiofrecvență. Hotărârea este puțin probabil să aibă repercusiuni extinse pentru industria de telefonie mobilă întrucât contextul a fost restrâns.”
Știri: Victorie în instanță în premieră pentru programatorii de telefoane mobile.
2001: Mike Hart: EHT nu are încă documentația completă pentru acest caz.
„Mike Hart, un fost manager de marketing global pentru distribuitorul de telefonie și internet din San-Diego, NeoPoint, Inc., a înaintat în 7 februarie o plângere pentru despăgubiri, susținând că tumoarea de pe creier i-a fost cauzată de uzul intensiv al telefoanelor mobile ale companiei.”
Știri Procesele în legătură cu radiofrecvența și sănătatea se mută la judecătoria din Baltimore
2000: Newman vs. Motorola, Inc.
Aceasta a fost o plângere a doctorului Christopher Newman, neurolog, cu privire la siguranța produselor, care a susținut că a dezvoltat o tumoare pe creier din cauza folosirii un număr de ani în practica sa medicală a unui dispozitiv analog celularului. El a argumentat că pârâții au omis să-l înștiințeze că telefoanele prezentau riscuri și insficiențe. La 30 septembrie 2002 Curtea de District a Statelor Unite pentru Districtul Maryland a deliberat în cazul Newman vs. Motorola, Inc. cu o audiere preliminară susnținută în favoarea pârâtului – datorită lipsei de dovezi științifice care să susțină cauza. Suplimentul Federal 125, seria a 2a art. 717 (D. Md. 2000) Curtea de District a Statelor Unite pentru Districtul Maryland, 21 decembrie, 2000.
Richard Ward a intentat un proces pe tema siguranței produselor împotriva Motorola și Cartunes, susținând că tumoarea malignă din partea dreaptă a creierului i-a fost cauzată de uzul regulat al telefoanelor mobile. Instanța a decis că „Atunci când probele reclamantului de-abia susțin că acțiunea pârâtului a cauzat paguba reclamantului, însă nu reușesc să explice cum, pârâtul este îndreptățit la audiere preliminară. 1997 Motorola vs. Ward
1997: Busse vs. Motorola, Inc. et al.
Inițial, cazul din Illinois – Jerald P. Busse împotriva Motorola, Inc. – acuza violarea intimității și mușamalizarea de către industrie a riscurilor telefoanelor mobile. Clauza mușamalizării a fost înlăturată ca urmare a înțelegerii mutuale a avocaților părților, în 2003.
„Procesul colectiv din 1995, care a fost confirmat anul trecut, susținea că le este violat dreptul la confidențialitatea datelor cu privire la starea de sănătate, când înregistrările facturilor abonaților la telefonia mobilă au fost examinate fără consimțământul acestora ca parte a unui studiu epidemologic realizat de EPI. Inițial, reclamanții din procesul Busse și colab. vs. Motorola, Inc. au mai acuzat industria de încercarea de mușamalizare a riscurilor telefoanelor mobile pentru sănătate.”
Industria se opune rezoluției dintr-un proces privitor la confidențialitatea datelor cu privire la starea de sănătate, Știri RCR Wireless, 25 iunie 2001
WTR deschide proces pe tema cancerului: să se aprobe alocarea sumei de 250 mii de dolari oficiului prezidat de Carlo, Știri RCR Wireless, 4 iunie 2001
Proces legat de confidențialitatea datelor cu privire la starea de sănătate este în desfășurare săptămâna aceasta în Comitatul Cook, Știri RCR Wireless, iulie 2001
1996: Wright vs. Southwestern Bell Mobile Systems
Intentat în 1996 de către o angajată în livrări a firmei, care a dezvoltat o tumoare cerebrală. Slujba ei i-a garantat minute nelimitate. Cazul a fost soluționat sub formă de rezoluție confidențială între angajat și angajator.
1996: Verb vs. Motorola
Numerele 1-93-3248. Curtea de Apel din Illinois, Primul District, Divizia a Doua. 29 martie 1996.
Proces colectiv intentat împotriva Motorola și a altor companii de telefonie mobilă invocând lipsa avertismentelor cu privire la efectele vătămătoare ale telefoanelor celulare.
Robert Kane, inginer la Motorola, Inc. în Scottsdale, Arizona și-a dat în judecată angajatorul la Instanța Comitatului Cook din Chicago, susținând că tumoarea cerebrală canceroasă i-a fost cauzată de experimentele în care a testat antenele telefoanelor celulare Motorola. Cazul s-a soluționat cu o înțelegere confidențială între angajat și angajator.
2001 Citiți cartea lui Robert Kane „Telefonul celular – ruleta rusească”
1992: Reynard vs. NEC Corporation – primul caz de cancer generat de telefonul mobil
Acesta a fost primul caz de cancer cauzat de telefonul mobil, deschis pentru prima oară în 1992. David Reynard a intentat proces pentru delict în masă producătorului de telefonie mobilă NEC și distribuitorului GTE Mobilnet, afirmând că tumoarea soției sale a fost cauzată sau accelerată de radiațiile telefoanelor lor. Cazul s-a soluționat remarcabil în 1995, înainte ca FCC să fi reglementat emisiile FR ale telefoanelor mobile. Notorietatea cazului lui Reynard se pare că a cauzat CTIA o obligație de 25 de milioane de dolari investiți în cercetare în anii ’90.
1999 Interviu la radio Democracy Now – „Telefoanele Mobile: periculoase pentru sănătatea ta?”
Justia – legea SUA – hotărârea preliminară din 17 mai 1995 – decizia Curții
1993 Reportaj UPI – „Revendicările unui proces susțin că telefoanele celulare cauzează cancer”
Reportaj video din 1990 despre David Reynard
Publicații oficiale despre procesele asupra cancerului cauzat de telefonul mobil
EHT are și alte pagini web dedicate acestui subiect.
Rapoarte și documente în alb din industria asigurărilor: citiți rapoartele Lloyds of London, Swiss RE și ale altora care compară câmpurile electromagnetice cu azbestul și le clasifică „risc crescut”.
Avertismente pentru acționarii corporațiilor în formularele 10k ale rapoartelor anuale despre riscurilor radiației telefoanelor mobile: vedeți o listă cu afirmațiile companiilor de telefonie mobilă cu privire la riscul pe care acestea îl implică și la riscurile pe care și le asumă acționarii lor din cauza efectelor nocive ale wireless-ului.
Clauzele pentru radiațiile electromagnetice excluse de politica asigurărilor. Cele mai multe companii de asigurări au exclus clauzele referitoare la câmpurile electromagnetice. Daunele produse de câmpurile electromagnetice nu sunt acoperite. Vedeți aici lista cu clauzele excluse.
Procese împotriva rețelelor wireless în școli
2003: Plângere împotriva rețelelor wireless într-un proces colectiv intentat de părinți Districtului școlar elementar Oak Park, Illinois
- Articol de știri de pe Wierd.com. Un district școlar deschizător de drumuri din afara Chicagoului a fost dat în judecată de părinți pentru instalarea unei rețele wireless pentru calculatoare. Aceștia sunt îngrijorați că expunerea la undele radio ale rețelei le-ar putea afecta copiii. Districtul Școala Elementară Oak Park a instalat o rețea wireless pentru a-și interconecta instituțiile în 1995, cu mult înainte ca astfel de rețele să devnă populare pe scară largă. O purtătoare de cuvânt a districtului, Gali Crantz, a afirmat că toate sunt în conformitate cu reglementările guvernamentale pentru rețelele wireless.
Pingback: Antenele JOS – Precedente în justiţie – Stop 5G România