Stop 5G România

Rulează videoul

08.08.2022 – Cerere pentru o dezbatere publică amplă, în format hibrid, referitoare la licitația 5G

Domnule Președinte ANCOM, Vlad STOICA,

 

Referitor la dezbaterea publică organizată de ANCOM în data de 11.08.2022, anunțată la adresa:

https://www.ancom.ro/anunt-dezbatere-august-2022_6607, vă informăm că ea nu este corectă procedural și trebuie corectată.

Ținem să vă mulțumim pentru faptul că de data aceasta ați organizat o dezbatere publică pentru unul dintre multiplele acte normative inițiate de ANCOM pentru a facilita 5G. Totuși, importanța temei abordate și complexitatea ei necesită o abordare mai amplă, căreia trebuie să i se acorde semnificativ mai mult timp și expertize de specialitate.

Reamintim că legiferarea acestui domeniu trebuie să țină cont obligatoriu și de: impactul asupra sănătății publice și a mediului înconjurător, de confidențialitatea datelor, de protecția locurilor de muncă în contextul hiper-automatizărilor pentru care se proliferează 5G, de apărarea națională, de siguranța și buna funcționare a rețelelor critice, de securitatea cibernetică și de respectarea drepturilor și libertăților civile și, cel mai important, trebuie să țină cont de interesul, nevoia și decizia opiniei publice.

De asemenea, trebuie ținut cont că, suplimentarea cantității de spectrul radio  pusă în discuție este foarte mare, iar accesul nu poate fi atribuit în acest mod. Asta deoarece frecvențele radio sunt resursă naturală limitată, al cărei proprietari de drept sunt cetățenii, care nu și-au dat acordul pentru a fi exploatată pentru 5G, pentru o  tehnologie încă experimentală, ce nu poate fi monitorizată, încă nestandardizată, incontrolabilă de om precum cele de până acum, nesigură din multe puncte de vedere, invazivă și cu un impact complex, multisectorial.

Referitor la această dezbatere, ne așteptăm ca ea să se desfășoare în septembrie (nu vara, în perioada concediilor) și într-o sală la fel de generoasă și încăpătoare precum cea în care se organizează Conferința Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor (ITU) la București, pentru a putea participa toți cei interesați.

Așa cum sunt resurse pentru tot felul de conferințe, mai mult sau mai puțin în interesul României, tot așa trebuie să se găsească și atunci când nevoile și necesitățile naționale o cer. Mai ales că prin licitația pentru 5G se alocă resurse pe termen lung și sunt implicate sume mari de bani. Ce să înțelegem din faptul că nici o țară europeană dezvoltată digital nu a găzduit conferința ITU, fiind foarte costisitoare pentru cetățenii lor, în schimb România, care este pe ultimul loc la Digital Economy and Society Index (DESI) și-a permis să cheltuie fonduri pentru ITU?

Mai mult, ANCOM organizează și participă des la dezbateri online. Nu există niciun motiv rațional pentru a nu face la fel și în acest caz, mai ales că problemele dezbătute sunt de o mare importanță națională, economică și strategică.

Unde este neutralitatea ANCOM prevăzută și impusă de lege, atunci când servește necondiționat și cu o mare disponibilitate și solicitudine interesele industriei telecom și nu ține cont de solicitările și necesitățile societății românești?

Va trebui să explicați public la începutul dezbaterii, în fața celor prezenți și a presei de ce refuzați să le permiteți accesul online celor care, din motive obiective, nu pot participa fizic. Și de ce ați ales un termen așa scurt pentru anunțarea dezbaterii, mai ales în perioada concediilor, de ce o faceți într-o sală așa mică în raport cu importanța temei abordate și exclusiv cu participare fizică. Altfel, va fi o dovadă în plus a relei credințe a acestei instituții publice și a faptului că ea favorizează doar interesele corporațiilor telecom, în detrimentul cetățenilor români.

Vă reamintim că lipsa unor dezbateri corecte sau neprocedurale sunt motive de ilegalitate și se sancționează de instanțele de judecată cu anularea proiectului în cauză.

Vă solicităm să soluționați aceste cerințe cu maximă celeritate, să prelungiți termenul până la dezbaterea publică, s-o faceți și online și să poată participa toți cei interesați, așa cum este firesc pentru rezolvarea problemelor în cauză.

 

Așteptăm răspunsul instituției, afișat public pe site cât și pe mail, cu număr de înregistrare.

 

Coaliția STOP 5G ROMÂNIA

Prin secretar ing. Mădălina Apostol, tel. 0723 297 312,

Email: contact@stop5gromania.ro/ stop5gromania@gmail.com,

Website: stop5gromania.ro,

Facebook: https://www.facebook.com/stop5gromania.

Coaliția STOP 5G ROMÂNIA este o mișcare civică, fără formă juridică, formată din asocierea a aproximativ 90 de organizații semnatare ale Memoriului Național STOP 5G și aproximativ 50.000 de cetățeni români semnatari ai petițiilor împotriva implementării iresponsabile pe scară largă a rețelelor 5G. (www.stop5gromania.ro/membri).

Coaliția STOP 5G ROMÂNIA este membră a ALIANȚEI EUROPENE STOP 5G formată din peste 41 de grupuri civice apolitice, fără conflicte de interese aparținând a 23 de națiuni europene, pentru a împărtăși o cale comună, pentru revendicarea drepturilor fundamentale grav amenințate de noile tehnologii de comunicații electronice 5G și de sistemele de emisii de frecvență radio. (https://www.alleanzaitalianastop5g.it/442967283).

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.