Stop 5G România

Rulează videoul

10.08.2022 – Comunicat – COALIȚIA STOP 5G ROMÂNIA CHEAMĂ PRESA LA DEZBATEREA PUBLICĂ PRIVIND TAXA PE SPECTRUL RADIO PENTRU 5G

 COALIȚIA STOP 5G ROMÂNIA CHEAMĂ PRESA ȘI PE TOȚI CEI INTERESAȚI LA DEZBATEREA PUBLICĂ PRIVIND TAXA PE SPECTRUL RADIO PENTRU 5G, PE CARE INSTITUȚIILE IMPLICATE VOR S-O TRANSFORME ÎNTR-O FORMALITATE

 

10.08.2022 – Coaliția STOP 5G România invită presa la prezentarea argumentelor sale în dezbaterea publică organizată de Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) privind proiectul (HG) taxei de utilizare a frecvenţelor radio disponibile pentru comunicațiile 5G.

Evenimentul se desfășoară în 11 august 2022, între orele 10:00-13:00, la sala de ședințe de la sediul ANCOM din București, str. Delea Nouă nr. 2.

 

Guvernul a pasat la ANCOM cererile societății civice de retragere a Hotărârii de Guvern, care conțin motivele temeinice de anulare a proiectului legislativ. Asta demonstrează că se pregătește un simulacru de dezbatere publică!

 

Și de această dată, instituțiile implicate fac tot posibilul ca să saboteze, să îngrădească și în final să bifeze formal realizarea așa-zisei dezbateri publice: sunt doar 25 de locuri disponibile în sală, fără posibilitate de participare online, dezbaterea se organizează în perioada cu cele mai multe  concedii, timpul de intervenție este limitat la maximum, iar anunțul s-a făcut cu doar 3 zile înainte.

 

De aceea, Coaliția STOP 5G România insistă ca reprezentanții mass-media să se convingă singuri de neregulile acestui proiect de Hotărâre și în ce condiții se va derula această pretinsă dezbatere publică.

 

Coaliția STOP 5G România a atenționat în numeroase rânduri asupra următoarelor:

 

  • spectrul radio este proprietate publică din categoria resurselor naturale limitate;
  • spectrul radio suplimentar exploatat de 5G (benzile de 700 MHz, 1500 MHz, 2600 MHz şi 3400-3800 MHz), generează o poluare electromagnetică mult mai amplă și mai nocivă decât generațiile anterioare de comunicații electronice mobile (2G, 3G, și 4G), care afectează proporțional sănătatea oamenilor și a mediului înconjurător;
  • cantitățile de spectru foarte mari (400 MHz) pentru 5G se pun la dispoziția firmelor telecom la prețuri derizorii și cu plata în rate – practic din proprietatea publică se creditează companii din industria de comunicații, care își repatriază profiturile, evitând impozitarea în România;
  • inexistența unor studii legale de impact, necesare pentru a evalua riscurile și costurile enorme generate de operarea 5G, tehnologie care afectează viața și sănătatea populației insuficient informate despre efectele dăunătoare ale acesteia.

 

Motivele de retragere a  proiectului de act normativ se află detaliate în două memorii transmise autorităților de către Coaliția STOP 5G România și o cerere cu solicitări specifice:

  1. http://stop5gromania.ro/27-07-2022-memoriu-pentru-anularea-hg-licitatia-pentru-5g/;
  2. http://stop5gromania.ro/wp-content/uploads/2022/07/Memoriu-Lictatia-5G.pdf;

3.http://stop5gromania.ro/08-08-2022-cerere-pentru-o-dezbatere-publica-ampla-in-format-hibrid-referitoare-la-licitatia-5g/.

 

Coaliția STOP 5G ROMÂNIA

Prin secretar ing. Mădălina Apostol,
Email: contact@stop5gromania.ro / stop5gromania@gmail.com;
Website: stop5gromania.ro;
Facebook: https://www.facebook.com/stop5gromania.

Coaliția STOP 5G ROMÂNIA este o mișcare civică, fără formă juridică, formată din asocierea a aproximativ 90 de organizații semnatare ale Memoriului Național STOP 5G și aproximativ 50.000 de cetățeni români semnatari ai petițiilor împotriva implementării iresponsabile pe scară largă a rețelelor 5G. (www.stop5gromania.ro/membri)

Coaliția STOP 5G ROMÂNIA este membră a ALIANȚEI EUROPENE STOP 5G formată din peste 41 de grupuri civice apolitice, fără conflicte de interese aparținând a 23 de națiuni europene, pentru a împărtăși o cale comună pentru revendicarea drepturilor fundamentale grav amenințate de noile tehnologii de comunicații electronice 5G și de sistemele de emisii de frecvență radio. (https://www.alleanzaitalianastop5g.it/442967283).

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.