Stop 5G România

Rulează videoul

Acțiuni internaționale pentru oprirea și amânarea 5G

Conștientizarea tot mai mare a impactului asupra sănătății a densificării rețelelor 4G/5G a condus la adoptarea de politici la nivel înalt pe întreg mapamondul. Orașele emit rezoluții și solicită cercetări înainte de implementare . Există organizații de cetățeni în aproape fiecare țară care lucrează la asta și o listă în creștere a oficialităților care iau atitudine.

De exemplu, în Statele Unite, New Hampshire are o ordonanță 5G, HB 522, care întreabă „De ce sunt ignorate de către Comisia Federală de Comunicații (FCC) peste 1000 de studii inter pares, inclusiv recent-publicatul studiu al Programului Toxicologic al SUA, în valoare de 30 milioane de dolari și care s-a extins pe o perioadă de 16 ani – care evidențiază o gamă largă de prejudicii aduse ADN-ului, tumori pe creier și la inimă, infertilitate și multe alte tulburări?” și „De ce mai bine de 220 de oameni de știință de top din lume au semnat apelul către OMS și către Statele Unite pentru a proteja sănătatea publică de radiațiile wireless și nu s-a făcut nimic?”

EHT întocmește o listă de acțiuni. Aceasta NU este o listă completă. Vă rugăm să trimiteți un e-mail la EHT pe adresa info@ehtrust.org  în care să ne spuneți ce acțiuni avem nevoie să adăugăm. Acțiunile demarate în orașele din Statele Unite sunt descrise pe  pagina EHT despre polititca 4G/5G în marile orașe.

Papua Noua Guinee

02/01/2020 Post Curier: Ministrul Masiu oprește testele 5G pe fondul controversei despre riscurile asupra sănătății

Grecia

Consiliul Orașului Kalamata a decis să nu mai continue programul-pilot 5G în urma unei dezbateri de trei ore. Titlu de știri: „Consiliul orașului a decis să suspende 5G în Kalamata”.

Irlanda

În Irlanda sunt 26 de comitate și 5 au votat pentru oprirea 5G.

Șase Consilii de Comitate: Clare, Roscommon, Leitrim, Wicklow, Laois și Sligo.

Comitatul Clare – iunie 2019 – Consilier Clare Colleran Molloy:

 • „În lumina unui apel recent adresat Uniunii Europeane din partea a 180 de oameni de știință și medici din 36 de țări, avertizând despre pericolul 5G care va conduce la o creștere masivă a expunerii involuntare la radiațiile electromagnetice, Consiliul Comitatului Clare exercitându-și responsabilitatea de a proteja mediul și publicul de elemente nocive: se opune lansării 5G în comitat; și solicită Comisia pentru Regularizarea Comunicațiilor să respingă aprobarea lansării acestuia; și face apel la Ministerul Comunicațiilor, Schimbărilor de Climă și de Mediu pentru a numească un grup de lucru care să stabilească ce impact va avea radiația 5G asupra mediului și asupra sănătății oamenilor, din cauza cunoașterii științifice îndoielnice actuale.”

Comitatul Roscommon – iulie 2019 – Consilier Orla Leyden:

 • „Consiliul Comitatului Roscommon se opune: (1) testării 5G și dezvoltării 5G în Comitatul Roscommon (2) solicită Comisia pentru Regularizarea Comunicațiilor să respingă aprobarea dezvoltării sale și (3) face apel către Ministerul Comunicațiilor, Schimbărilor de Climă și de Mediu pentru a stabili ce impact vor avea radiațiile 5G asupra mediului și asupra sănătății oamenilor, cu referire la cunoașterea științifică globală.”

Comitatul Leitrim – septembrie 2019 – Consilier Justin Warnock:

 • Consiliul Comitatului Leitrim, exercitându-și responsabilitatea de a proteja mediul și populația de pericole și invocând Principiul Precauției cu privire la 5G, se opune testării 5G, dezvoltării 5G și oricărei acțiuni care ar susține implementarea 5G în Comintat solicită Comitetul Regional să respingă autorizarea desfășurării sale și face apel la Ministerul Comunicațiilor, Schimbărilor de Climă și de Mediu să stabilească ce impact va avea radiația 5G asupra mediului și asupra sănătățiii umane, cu referire la cunoașterea științifică globală.”

Comitatul Sligo – septembrie 2019 – Consilieri Martin Baker, Michael Clarke, Martin Connolly, Gerard Mullaney, Dara Mulvey, Joe Queenan și Paul Taylor:

 • „Cosiliul Comitatului Sligo amână (1) testarea 5G și lansarea 5G în Comitatul Sligo (2) solicită Comisia pentru Regularizarea Comunicațiilor să amâne aprobarea implementării lui și (3) face apel la Ministerul Comunicațiilor, Schimbărilor de Climă și de Mediu pentru a stabili ce impact vor avea radiațiile 5G și să amâne lansarea sa în țară până la concretizarea evaluării implicațiilor asupra sănătății și mediului într-un raport prezentat Oireachtas (corpul legislativ al Irlandei, n.tr.)”

 

Comitatul Wicklow – octombrie 2019 – Consilieri Tom Fortune și Mary Kavanagh

 • „Consiliul Comitatului Wicklow are responsabilitatea socială de a servi,de a informa și proteja publicul și mediul de la expunerea la elemente vătămătoare și se opune așadar lansării nelegiferate a 5G în comitatul Wicklow, pe baza Principiului Precauției care derivă din legislația de protecție promulgată de Dail Eireann(adunarea Irlandei, n.tr.). Între timp propunem să fie stabilită o Comisie Consultativă pe Probleme 5G sau un grup de lucru (incluzând reprezentanți independenți) care să fie mandatați să raporteze înapoi Consiliului despre posibilele efecte nocive ale câmpului electromagnetic al dispozitivelor wireless asupra mediului și mai cu seamă asupra materiei noastre umane organice.”

În Irlanda se pot găsi un mare număr de pagini de Facebook (și petiții online): tehnologii wireless conștiente Kinawara, #Stop 5G Irlanda, Stop 5G Monaghan – Irlanda, Stop 5G Connacht&Leinster, Stop 5G Cavan – Fermanagh, Stop 5G Roscommon, Stop 5G Waterford,  Stop 5G Kinsale & SateledinÎmprejurimi(SurroundingVillages), Stop 5G Dublin, Stop 5G Donegal Public Group, Stop 5G Dingle, conștiență 5G Dungarvan și An Rinn, Stop 5G Wexford,  conștiența 5G Irlanda, Nu5GIN.

Comitatul Laois – noiembrie 2019

Belgia

Belgia, Brussels, Îngrijorările privitoare la radiații au oprit momentan dezvoltarea 5G la Brussels, HLN Brussels Times, 01/04/2019

Germania

Noiembrie 2019 – Consiliul din Bad Wiessee a hotărât în unanimitate să nu admită nici o instalație 5G pe teritoriul municipalității. Citiți reportajul de știri la acest link.

Italia

Începând cu 23 octombrie 2019 s-a raportat că peste 67 de orașe din Italia s-au opus oficial lansării 5G. Citiți o listă aici.

Scanzano, Italia, primarul din Scanzano (regiunea Basilicata, unde activiștii de mediu sunt scutiți de plăți medicale suplimentare) anunță că interzice lansarea 5G din cauza preocupărilor pentru sănătate, invocând Principiul Precauției și nevoia de a proteja persoanele electrosensibile. Înregistrare TV, știri: 5G pericol pentru sănătate: Scazano Jonico îl interzice 3/08/2019. Municipalitatea din Scazano Jonico a oprit testările pentru 5G pentru a preîntâmpina pericolele pentru sănătate.

Firenze, Italia „Este vătămătoare pentru trup!” Firenze rupe acordul 5G și aplică Principiul Precauției. O mișcare în apărarea sănătății aprobată (aproape) în unanimitate. ȘTIRI EXCLUSIVE OASI SANA, 5/04/2019

Firenze, Italia Firenze va folosi Principiul Precauției în lansarea 5G, blogul lui Lennart Handell, 8/04/2019

Municipalitatea XII de la Roma, Italia O Municipalitate a Romei votează împotriva 5G: ce va face Primăria? Terra Nuova, 28/03/2019

Municipalitatea Rocca di Papa, Italia Moratoriu 5G aprobat în Rocca di Papa (Roma), consiliul orașului discută pe marginea precauției: „Nu autorizăm tehnologii care pot agrava bolile.” ȘTIRI EXCLUSIVE OASIS SANA, 24/04/2019

Palatul Montecitori, Roma, Italia Stop 5G: o moțiune parlamentară obligă Guvernul la moratoriu, Ortica Web, 20/05/2019

Începând cu data de 24 iunie 2019, Oasis Sana raportează următoarele acțiuni aprobate de primării și de municipalitățile din Italia în vederea opririi 5G:

 • Roma, Primăria XII a Capitalei MOȚIUNE APROBATĂ
 • Municipalitatea din Firenze MOȚIUNE APROBATĂ
 • Municipalitatea din Rocca di Papa (Roma) REZOLUȚIE APROBATĂ
 • Municipalitatea din Savignano Irpino (Avellino ) REZOLUȚIE APROBATĂ
 • Municipalitatea din Viareggio (Lucca) REZOLUȚIE APROBATĂ
 • Municipalitatea din Cinto Euganeo (Padua) REZOLUȚIE APROBATĂ
 • Municipalitatea din Cervaro (Frosinone) REZOLUȚIE APROBATĂ
 • Municipalitatea din Fresagrandinaria (Chieti) MOȚIUNE APROBATĂ
 • Municipalitatea din Conca Casale (Isernia) MOȚIUNE APROBATĂ
 • Municipalitatea din Marsaglia (Cuneo) MOȚIUNE APROBATĂ
 • Municipalitatea din Sesto Fiorentino (Firenze) MOȚIUNE APROBATĂ
 • Municipalitatea din Campiglia Cervo (Biella) REZOLUȚIE APROBATĂ
 • Municipalitatea din San Gregorio Matese (Caserta) PRIMARUL INTERZICE 5G

24/06/2019 Oasis Sana: Primarii opresc 5G, aici este primul ordin italian de suspendare. Și lista cu cele 13 rezoluții ale consiliilor și moțiunile municipale pentru precauție.

Regatul Unit

Următoarele consilii locale au aprobat moțiunile pentru oprirea 5G până se va dovedi că este sigură: Brighton, Hove, Devonshire, Shepton Mallet, Somerset, Frome, Totnes, Wells, Glastonbury, Trafford.

11/2019 Wells Somerset, Anglia 

„Acest Consiliu are o responsabilitate pentru protecția publicului și a mediului de la expunerea la elemente nocive, chiar dacă nu poate fi anticipate la cunoștiințele științifice actuale și se opune deci lansării 5G în Parohia Comunală a Orașului Wells – pe baza „Principiului Precauției” – până când sunt dezvăluite  informații suplimentare.” – Schița întâlnirii Consiliului Local Wells.

11/2019 Consiliul Local Lampeter

„Consiliul Local Lampeter a căzut de acord să „tragă linie” și să refuze să subscrie la lansarea tehnologiei 5G în așteptarea mai multor studii științifice despre orice potențial efect vătămător” – Consiliul orașului ia poziție împotriva 5G – știrile Cambrian, 20 noiembrie 2019.

21 octombrie 2019, Consiliul Local din Shepton Mallet, comitatul Somerset, oprește lansarea 5G până când „Guvernul poate dovedi că este sigură.”

Consiliul Parohial West Monkton din Taunton Somerset a decis în acestă seară aplicarea PRINCIPIULUI PRECAUȚIEI lansării 5G.

 • „Chiar dacă consiliile parohiale nu pot opri infrastructura 5G să ne pătrundă comunitățile, se transmite un semnal clar guvernării centrale că există o problemă, se creează o conștiență la nivel local prin mijloacele media, sunt ajutate alte consilii să urmeze plângerea și creează un efect în lanț și un val. Vă rugăm, activiști 5G, contactați-vă consiliul parohial și solicitați să vorbiți despre 5G, ceea ce în mod normal ar lua 5 minute. Menționați că Principiul Precauției s-a aplicat deja în Glastonbury, Frome, Sheppton Mallet, Wellington, West Monkton, Totnes și Kingsbridge.” Linkul de facebook al rezidenților împărtășind știrea.

10/2019 Consiliul Local din Brighton interzice stâlpii 5G.

10/2019 Consiliul Local din Hove interzice stâlpii 5G.

10/2019 Marea Britanie, oficialii din Devonshire „interzic” noile instalații.

Marea Britanie: Frome, Somerset, a votat pentru aplicarea Principiului Precauției.

 • Reportaj de știri: Frome ar putea fi al doilea oraș din Somerset care se opune lansării 5G, datorită preocupărilor pentru impactul asupra sănătății.
 • Consiliul local din Frome dezbate 5G: website-ul Consiliului Local
  • „Mult-discutatul subiect 5G a fost dezbătut de consilierii orașului Frome la întrunirea Consiliului din luna iulie. Consilierii au căzut de acord asupra următoarei recomandări: Consiliul Local al Frome are resposabilitatea morală să protejeze sănătatea publică și mediul local. Până când va exista un consens științific independent că radiația wireless 5G este inofensivă pentru oameni și mediu, Consiliul adoptă Principiul Precauțieiși nu va subscrie lansării 5G. Șeful Consiliului, Rich Ackroyd a afirmat că „Indiscutabil Consiliul Local Frome nu este în măsură să interzică sau să permită 5G-ului să înainteze în orașul nostru. Cu toate că poziția noastră oficială nu se raliază lansării, nu înseamnă că Consiliul Local Frome este împotriva 5G, ci pur și simplu că ne exercităm precauția până când vom avea mai multe informații la dispoziție.” Consiliul Local Frome a fost de acord să colaboreze cu Consiliul Local Glastonbury pentru a fi la curent cu orice modificările ce s-ar putea să survină.”

Consiliul din Totnes emite un moratoriu pentru 5G. Un oraș din Devon a devenit unul dintre primele din țară care urmăresc să prevină instalarea noilor rețele de telefonie mobilă 5G. Consiliul Local Totnes nu este împuternicit să oprească ridicarea noilor stâlpi, însă consilierii au afirmat că moratoriul lor a transmis mesajul că până să se probeze că este sigură, ei nu au vrut tehnologia în oraș. Primarul din Totnes, Jacqi Hodgson, a afirmat că reprezintă o nouă formă de emisii care nu sunt monitorizate.” Citiți protestul consiliului Totnes împotriva rețelelor mobile 5G.

Orașul Glastonbury se opune 5G: Consilierii locali din Glastonbury s-au opus introducerii tehnologiei celei de-a cincea generații (5G) în Glastonbury până la obținerea de noi informații despre efectele asupra sănătății rezidenților. La întâlnirea consiliului local de marți, 11 iunie, consilierul Mike Smith, urmat de consilierul Jon Cousins, a propus o moțiune care sună astfel:

„Acest consiliu are responsabilitatea socială să protejeze publicul și mediul de expunerea la elemente vătămătoare, chiar dacă nu pot fi estimate în condițiile cunoașterii științifice actuale și se opune așadar lansării 5G în Parohia Glastonbury – în baza Principiului Precauției – până vor fi aduse informații suplimentare din partea unui comitet consultativ nou pentru probleme 5G …”- Consiliul local provoacă 5G, iunie 2019

Anglia, Trafford, Consiliul Local din Trafford respinge 5G, ȘtiriPentru Trafford, 11/02/2019

 

Olanda

Olanda, Camera vrea mai întâi studii despre radiații, apoi rețea 5G,Știri AD, 04/04/2019

Slovenia

Website-ul Organizației: Mișcarea pentru Tehnologia Prietenă cu Omul (Gibanje za cloveku prijazno tehnologije)

Rusia

Rusia, Ministrul Apărării a refuzat să transmită operatorilor frecvențele pentru 5G, Vedomosti, 28/03/2019

Olanda

Camera Olandeză a Reprezentanților este îngrijorată cu privire la riscurile radiațiilor noii rețele 5G pentru sănătate. Partidele politice vor să știe de urgență care sunt pericolele 5G înainte ca să fie lansată la scară largă. Link.

Elveția

Cantoanele Geneva, Jura și Neuchatel au votat pentru oprirea lansării 5G (nu mai emit nicio autorizație) până nu este probată siguranța. Cantonul Vaud a emis de asemenea o rezoluție dar a ezitat în implementarea ei. Reportajele de știri afirmă că 5G a fost oprit datorită protestelor în masă. Guvernul Elveției afirmă că vor începe monitorizarea nivelului de radiații.

Elveția refuză să modifice limita admisă de radiații RF (radiofrecvență): o moține a Parlamentului care cerea urcarea limitei de siguranță  a emisiilor pentru stațiile de telefonie mobilă a fost respinsă de Parlamentul Elvețian, așadar instalarea precaută restrânge în continuare valorile la 4-6 V/m pentru acest tip de instalații, conform ONIR (Ordonanța pentru Protecția împotriva Radiațiilor Ne-ionizante, n. tr.).

Infrastructura 5G oprită

Proteste masive în Bern

„Pe 21 septembrie anul trecut, câteva mii de oameni au participat la demonstrații în Piața Federală din Bern, împotriva noului standard de comunicare mobilă 5G, considerat periculos pentru sănătatea populației, supusă, conform protestatarilor „iradierii forțate”.

Elveția va monitoriza nivelurile radiației la lansarea 5G.

„Elveția va introduce un sistem de monitorizare pentru a liniști preocupările cu privire la potențialul impact al emisiilor frecvențelor mobile de generația a 5-a (5G) și a îmblânzi agresivitatea lansării tehnologiei, a declarat miercuri Guvernul.

Cabinetul a căzut de acord ca agenția federală de mediu să măsoare nivelurile așa-numitor radiații ne-ionizante, să evalueze riscurile și să informeze în mod regulat publicul cu privire la descoperirile sale.”

Reuters, aprilie 2019

Elveția va monitoriza nivelurile radiației.

Cantonul Jura din Elveția adoptă o hotărâre pentru amânarea 5G. Ministerul Mediului din Jura, David Eray, crede că este înțelept să amâne și să opteze pentru Principiul Precauției în relație cu efectele 5G asupra sănătății.” Vizionați reportajul.

Oficialii cantoanelor Geneva și Neuchatel au votat pentru oprirea lansării 5G (întrerup emiterea de autorizații) până este probată siguranța.  Cantonul Vaud a emis de asemenea o hotărâre însă a ezitat în implementarea ei.

Parlamentarul Sabine Glauser Krug din Vaud din partea Partidului Verde „cere Consiliului de Stat să consolideze informațiile și conștiența acțiunilor cu privire la emisiile radio ne-ionizante” Citiți online.

Reportaje de știri

Geneva, Cantonul Vaud, Geneva a oprit construcția atenelor 5G, 20 de Minute Elveția, 11/04/2019

Geneva, Cantonul Vaud, Geneva oprește ridicarea antenelor de telefonie mobilă 5G, le News Elveția, 02/05/2019

Cantoanele Geneva, Vaud și Neuchatel, Elveția oprește lansarea telefoniei 5G până când va se va demonstra că este sigură, Societatea ABC, 14/04/2019

Cantonul Vaud, Un caton din Elveția oprește lansarea 5G, le News Elveția, 11/04/2019

Cantoanele Geneva, Vaud și Jura, Se pot sau nu se pot construi antelele? Cantoanele se plâng de haosul 5G, Ziarul Aargau, 22/05/2019

ZURICH (Reuters) – Elveția, Elveția va măsura nivelurile de radiație RF și va monitoriza potențialele riscuri prezentate de rețelele 5G asupra sănătății, KFGO, 17/04/2019

Elveția (Reuters), Elveția va monitoriza posibilele riscuri asupra sănătății ridicate de rețelele 5G, It News, 18/04/2019

Vizionați mai jos raportul de presă de la un protest din Bern.

Oamenii din Geneva se luptă împotriva antenelor 5G. Tribuna de Geneva, 1 aprilie 2019

În Elveția, un grup mandatat de specialiști analizează studiile despre efectele 5G, Matinalul de duminică, 31 martie 2019.

Australia

Parlamentul australian deschide o anchetă 5G

 • La 13 septembrie 2019, Ministrul Comunicațiilor, Hon Paul Fletcher, MP, a CERUT Comitetului să investigheze și să alcătuiască un raport despre implementarea, adoptarea și aplicarea 5G în Australia. Comitetul așteaptă rapoarte scrise până vineri, 1 noiembrie 2019.

„Termeni de Raportului: Comitetul Permanent pentru Comunicații și Arte al Camerei Reprezentanților va investiga și va raporta despre lansarea, adoptarea și implementarea 5G în Australia. 5G se referă la generația a 5-a de tehnologie mobilă, conform Standardului Telecomunicațiilor Mobile Internaționale – 2020 (TMI-2020) al Uniunii Telecomunicațiilor Internaționale și lansările asociate în Proiectului în Parteneriat al celei de-a Treia Generații (3GPP). Comitetul (1) va invesiga capabilitatea, capacitatea și implementarea 5G; (2)va înțelege aplicarea 5G, inclusiv cazurile folosirii de către întreprinzători și Guvern.

Chestiunile ce țin de securitatea națională nu reprezintă obiectivul acestui Comitet.”

8/9/2019 Parlamentul Austriei a autorizat un studiu al efectelor 5G asupra sănătății

Conform reportajului Telecom Paper, „Parlamentul austriac a autorizat un studiu cu privire la efectele rețelelor 5G asupra sănătății, din cauza neliniștii publice că noua generație de servicii mobile ar putea prezenta riscuri din cauza creșterii expunerii la radiații.

Consiliul Consultativ de Evaluare a Tehnologiei al Parlamentului Austriac a decis obținerea unei expertize în domeniu și a delegat un consorțiu al Institutului pentru Evaluarea Tehnologiei al Academiei Austriece de Știință și Institutul Austriac de Tehnologie pentru a conduce un studiu. Institutele de cercetare oferă deja consiliere științifică Parlamentului pe mai multe subiecte.

Se așteaptă ca studiul să fie finalizat până în ianuarie 2020 și să ofere o privire de ansamblu despre ultimelor cercetări pe subiect. Raportul va fi publicat pe website-ul Parlamentului.

Cipru

11/2019: Consiliul Municipal al Kalamata a decis să nu continue programul pilot 5G în urma unei dezbateri care a durat 3 ore.

 • „Municipalitatea a decis să nu reînnoiască contractul cu compania de telecomunicații – contract semnat inițial pentru dezvoltarea unui program Pilot 5G. Acesta este rezultatul unui efort depus de oamenii din Kalamata timp de 6 luni, pentru a opri implementarea 5G în orașul lor ”, a declarat dr. Theodore Metsis, care a susținut prezentări în toată țara despre problemele ridicate de 5G pentru mediu și sănătatea umană.
 • Titlu de știri: „Consiliul municipal a decis să suspende 5G în Kalamata”

19 sepetembrie 2019: Asociația Medicilor din Cipru și Comitetul Cipriot pe Probleme de Mediu și Sănătatea Copiilor s-a raliat LUĂRII DE POZIȚIE a Comitetelor Parlamentare Cipriote pe Probleme de Mediu și Sănătate, împotriva implementării 5G în Cipru

 • Declarația de poziție precizează că reducerea expunerii la radiații trebuie reglementată de legislație, care trebuie să asigure:
 • IMPLEMENTAREA ZONELOR FĂRĂ 5G PENTRU PROTECȚIE pentru școli, locuri de joacă și spitale. INTERZICEREA folosirii internetului wireless și a dispozitivelor wireless cum ar fi tabletele și telefoanele mobile în grădinițe și școli până la vârsta de cel puțin 15 ani.
 • Citiți Asociația Medicală din Cipru a luat partea Parlamentului.

Proteste ample în Cipru „Sănătatea publică trebuie să aibă prioritate în fața companiilor de telefonie”

SUA

Acțiuni ale orașelor SUA

 • Pentaluma, California: nicio antenă de putere redusă – small cell – nu va fi plasată la mai puțin de 150 de metri de vreo locuință
 • Fairfax și Mill Valley, California: antenele de putere redusă interzise în zonele rezidențiale
 • Comitatul San Diego: antenele de putere redusă nu vor fi plasate la mai puțin de 300 de metri de școli, centre pentru îngrijirea copiilor, spitale sau biserici
 • Mason, Ohio: fără antene de putere redusă în ariile rezidențiale sau la mai puțin de 30 de metri de locuințe
 • Burlington, Massachusetts: taxe de recertificare anuală pentru antenele de putere redusă.
 • Baton Rouge: sistarea implementării antenelor de putere redusă. 30 mai 2019: primarul din Balton Rouge oprește ridicarea turnurilor AT&T „small cell” (antene de putere redusă) în urma plângerilor rezidenților

 Acțiunea orașelor SUA împotriva antenelor de putere redusă 5G – o compilație completă ordonanțelor orașelor SUA pentru încetinirea înmulțirii antenelor 4G/5G.

California – Ordonanță importantă a unei Curți cu privire la antenele de putere redusă: Curtea Supremă din California de partea orașelor înfruntarea antenelor de putere redusă, Tehnologia Guvernului, 05/04/2019

Orașe din toată țara emit ordonanțe pentru restricționarea implementării antenelor de putere redusă în cartiere în apropierea școlilor și a locuințelor.

Los Altos California: nicio antenă în zonele rezidențiale, la distanță de 150 de metri de reședințele multi-familiale în districtele comerciale, 150 de metri distanță de școli și 450 de metri distanță între nodurile de rețea.

Comitatul San Diego: fără antene de putere redusă la mai puțin de 90 de metri de școli, centre de îngrijire a copiilor, spitale sau biserici (distanța de 300 de metri față de școli a fost modificată la 90 de metri în urma campaniilor industriei); special pentru persoanele cu nevoi speciale:  persoanele sensibile cu dizbilități și condiții medicale care trebuie să evite expunerea prelungită la radiații RF pot solicita și primi locuințe astfel încât antenele de putere redusă să nu fie plasate într-un anumit perimetru de jur împrejurul locuinței lor sau foarte aproape de aceasta. Link.

Pentaluma, California: nicio antenă de putere redusă nu va fi plasată la mai puțin de 150 de metri de locuințe.

Fairfax și Mill Valley California: antenele de putere redusă interzise în zonele rezidențiale.

Mason, Ohio: fără antene de putere redusă în zonele rezidențiale sau la mai puțin de 30 de metri de locuințe.

Burlington, Massachusetts: taxe anuale de recertificare pentru antenele de putere redusă – small cells.

Consultați o compilație completă a orașelor SUA care au emis ordonanțe pentru a încetini înmulțirea antenelor 4G/5G la acest link: Acțiunile orașelor SUA împotriva antenelor de putere redusă 5G.

 

Acțiuni de Stat în SUA

Vizionați relatarea unei familii care vorbește despre felul în care antenele cu putere de emisie redusă 5G le-au afectat sănătatea.

Despre legile de protecție privitoare la 5G, wireless și antene de putere redusă – small cells

Aprobat – New Hampshire, ordonanța 522: act ce înființează o comisie pentru a studia efectele tehnologiei 5G în curs de dezvoltare asupra mediului și asupra sănătății, care întreabă „De ce sunt ignorate de Comisia Federală de Comunicații (FCC) 1000 de studii de specialitate, inclusiv cel recent publicat al Programului Toxicologic al SUA, în valoare de 30 milioane de dolari și care s-a extins pe o perioadă de 16 ani – studii care arată o categorie largă de afectări statistic îngrijorătoare ale ADN-ului, tumori pe creier și la inimă, infertilitate și multe alte tulburări?” și „De ce instrucțiunile reglementate de FCC în ceea ce privește expunerea publicului la radiațiile wireless se bazează numai pe efectul termic asupra temperaturii pielii ale radiațiilor wireless și nu iau în considerare efectele non-termice, non-ionizante și biologice?”

 • Citiți comentariile, extrasele întrunirii și agendele Comisiei aici:

http://www.gencourt.state.nh.us/statstudcomm/committees/1474/default.html

Aprobat – Vermont: H. 513/ Legea 513 (Art. 79) – articol despre implementarea rețelei în Vermont

 • Citiți secțiunea 24 a aricolului complet, care discută radiația wireless și preocupările pentru sănătatea publică.
 • 24. TEHNOLOGIILE WIRELESS; RAPORTUL PENTRU SĂNĂTATE PUBLICĂ (a) Cel târziu la data de 1 ianuarie 2020, Comisarul pe probleme de Sănătate al Comisiei Guvernamentale va prezenta Comitetului Senatorial pentru Sănătate și Bunăstare și celui pentru Finanțe precum și Comitetului Congresional pentru Sănătate și celui pentru Energie și Tehnologie un raport despre posibilele consecințe ale expunerii la câmpurile de frecvență radio produse de tehnologiile wireless, inclusiv telefoanele celulare și transmițătoare reglementate FCC, asupra sănătății. Raportul va include un rezumat al datelor științifice disponibile, o comparație a diferitelor standarde de emisii și instrucțiuni.
 • (b) Scopul acestui raport este să furnizeze informații considerate semnificative de către majoritatea locuitorilor din Vermont, acelora care reglementează politicile și publicului larg. Nu se intenționează ca informațiile strânse în raport să fie folosite ca bază pentru politici care să sfidează legea federală.”

Aprobat – Louisiana: Camera Reprezentanților din Louisiana a votat ca Departamentul pentru Calitatea Mediului și Departamentul Sănătății din Louisiana să conducă un studiu despre efectele tehnologiei 5G nu doar asupra mediului, dar și asupra sănătății publice. Corpul legislativ din Louisiana a adoptat Hotărârea Nr. 145 a Camerei Reprezentanților cu un număr de 103 voturi pentru și niciun vot împotrivă.

Aprobat – Oregon

Statul Oregon a adoptat Ordonanța Nr. 283 a Senatului, „ordonanță care se referă la expunerea la radiații în școlile de pe teritoriul acestui stat și declară stare de urgență.” Documentul stipulează că Autoritatea pentru Sănătate din Oregon se obligă să:

 • revizuiască studiile științifice inter pares finanțate independent despre efectele expunerii la radiația cu microunde și în special ale expunerii rezultate din folosirea tehnologiilor pe rețea wireless în școli și în medii similare asupra sănătății; și
 • să prezinte rezultatele evaluării nu mai târziu de 2 ianuarie 2021 unui interimar al Comitetului Ansablului Legislativ pe probleme de educație.
 • analiza descrisă la paragraful (a) al acestei subsecțiuni trebuie, ca un minim, să conțină o recenzie a unui studiu științific independent inter pares care examinează efectele expunerii la radiația cu microunde asupra sănătății copiilor.
 • Departamentul pentru Educație va emite recomandări școlilor din acest stat pentru practici și tehnologii alternative care să reducă expunerea studenților la radiațiile cu microunde identificate ca nocive de studiul descris în subsecțiunea (1) a acestei secțiuni.

SECȚIUNEA 2. Această Lege din 2019, fiind necesară pentru imediata menținere a liniștii, sănătății și siguranței publice, se declară stare de urgență și această Lege din 2019 intră în vigoare de la data aprobării ei.

 

Propuneri de legi

11/2019 Chicago: Senatoarea Suzy Glowiak Hilton solicită un grup operativ care să studieze impactul rețelelor 5G

Propus Statul New York Ordonanța Adunării legislative Nr. 8637: stabilește o comisie temporară ca să studieze efectele tehnologiei 5G în curs de dezvoltare asupra mediului și asupra sănătății.

Propus Hawaii HOTĂRÂREA NR. 197 A CAMEREI PRIN CARE SE CERE UN STUDIU CARE SĂ REZUME RAPOARTELE ȘI STUDIILE PUBLICATE DESPRE EFECTELE REȚELEI WIRELESS 5G

Propus –Hotărârea nr. 13 adoptată de Senat și de Camera Reprezentanților, Montana: HOTĂRÂREA VOTATĂ DE SENAT ȘI DE CAMERA REPREZENTANȚILOR  STATULUI MONTANA SOLICITĂ CONGRESULUII SĂ RECTIFICE ACTUL FEDERAL PENTRU TELECOMUNICAȚII PRIN LUAREA ÎN CONSIDERARE A EFECTELOR AMPLASĂRII ECHIPAMENTULUI DE REȚEA DE ANTENE DE PUTERE REDUSĂ ÎN ARIILE REZIDENȚIALE  ASUPRA SĂNĂTĂȚII , în care se stipulează că: „Statul Montana a apreciat multă vreme mediul său sănătos și bunăstarea cetățenilor, iar instalarea infrastructurii rețelei de antene de putere redusă în ariile rezidențiale poate crea riscuri de expunere la radiații pentru cetățeni; și secțiunea 704 a Actului Federal pentru Telecomunicații din 1996 interzice guvernelor de stat și locale să legifereze instalarea infrastructurii wireless dacă există repercusiuni asupra mediului. FIIND DECI HOTĂRÂT ACUM DE CĂTRE SENAT ȘI DE CĂTRE CAMERA REPREZENTANȚILOR STATULUI MONTANA, Congresul este somat să rectifice Actul federal de Telecomunicații din 1996 evaluând efectele amplasării instalației rețelei de microantene în zonele rezidențiale.”

 

Hotărâri adoptate în Statelor Unite cu privire la 5G și antele de putere redusă

2019: Hotărârea Nr. 064/2019 a Municipalității din Wilton Manors, Florida: somează Membrii Congresului să se opună Ordonanței Nr.1699 a Senatului, care autorizează antenele de putere redusă 5G și impietează autoritatea locală

2019: „Hotărârea nr.19-29 a Municipalității din Clearwater, Florida, de a iniția un studiu științific asupra 5G” – orașul Clearwater consideră că este spre binele cel mai înalt al residenților și vizitatorilor săi, și de-o potrivă al tuturor cetățenilor, ca Guvernul Federal să înceapă un studiu științific despre impactul tehnologiei 5G asupra sănătății și economiei”

2019: Hotărârea Nr. 035/2019 Municipiului Hillsboro Beach, Florida: se opune Hotărârii Nr. 1699 a Senatului Florida care impietează autoritatea locală cu privire la instalarea antenelor de putere redusă.

2019: Hotărârea nr.3 din 21.10.2019 a Consiliului Local din Carmel: cere Corpului Legislativ al Statului Indiana să ia toate măsurile necesare pentru a studia în amănunt efectele tehnologiei 5G asupra oamenilor și să suspende imediat dezvoltarea și folosirea acestei tehnologii în statul Indiana până se va doviedi științific că nu reprezintă un pericol pentru oameni.

Hotărârea Hallandale Beach, Florida, asupra turnurilor de antene de putere redusă 5G: citiți aici comunicatul de presă. Citiți aici Hotărârea Municipalității Hallandale Beach Florida.

Consiliul Local din Portland, Oregon. Municipalitatea a adoptat în unanimitate hotărârea prin care Comisia Federală de Comunicații este somată să realizeze un studiu asupra efectelor nocive ale tehnologiei 5G asupra sănătății. Hotărârea introdusă de Comisarul Amanda Fritz  afirmă că FCC nu a analizat aceste riscuri, cu toate că cercetările realizate și publicate de Uniunea Europeană au descoperit cancer și alte pericole. Link.

Greendale, Wisconsin. Hotărârea înregistrată R2018-20 din Noiembrie 2018: Consiliul de Administrație al Satului Greendale, comitatul Milwaukee, statul Wisconsin, a adoptat Hotărârea înregistrată R20/2018 în noiembrie 2018 în opoziție cu Ordinul FCC din 26 septembrie 2018, întrucât Ordinul este un atac fără precedent împotriva controlului celui mai de preț bun al Greendale, dreptul de liberă întrebuințare a proprietății, de dragul tehnologiei 5G, atentează la responsabilitatea Consiliului Sătesc de a proteja sănătatea, siguranța și bunăstarea rezidenților lui și este o amenințare la adresa statutului Satului Greendale ca Punct Istoric Național. Satul a cerut FCC să aducă modificări care să mențină controlul local la nivel rezonabil. Hotărârea a fost trimisă către FCC și oficialilor Statului Federal. Decizia înregistrată R20/2018 la Greendale, Wisconsin: HOTĂRÂREA CU PRIVIRE LA UZUL EXTINS AL DREPTULUI DE LIBERĂ ÎNTREBUINȚARE A PROPRIETĂȚII DE CĂTRE DISTRIBUITORII DE TEHNOLOGIE WIRELESS PENTRU TEHNOLOGIA 5G ȘI ALTE SERVICII WIRELESS ȘI CERERE PENTRU MODIFICĂRI CARE SĂ MENȚINĂ CONTROLUL LOCAL LA UN NIVEL REZONABIL

Conștientizarea efectelor 5G asupra sănătății în creștere la nivel internațional

 

Petiții civile împotriva 5G

(Vă rugăm să ne contactați cu un hyperlink al petiției petru a v-o putea adăuga aici).

Apel 5G pentru oameni de știință și medici

Apel pentru oprirea lansării 5G pe Pământ și în spațiu

Vizionați un video din Australia despre 5G.

Această pagină va fi actualizată de îndată ce vom strânge mai multe date.

Unde pot găsi publicate studii despre 5G?

Vă rugăm să vizitați pagina EHT despre studii inter pares asupra 5G.

Unde pot afla mai multe despre 5G?

Citiți articolul EHT,  Top 20 de factori despre 5G: ce ai nevoie să știi despre rețeaua 5G și antenele de putere redusă

Citiți Apelul oamenilor de știință din domeniul radiațiilor electromagnetice în Jurnalul European de Oncologie.

Scrisori de la Congresul Statelor Unite care solicită documente despre siguranța lansării 5G

Scrisoarea Senatorului Richard Blumenthal (Connecticut) și Rep.  Anna G.Eshoo (California) către FCC 12/2018

Scrisoare din partea Rep. Peter A. DeFazio (Oregon) către FCC 4/2019

Scrisoare din partea Reprezentantului Andy Kim (New Jersey) către FCC 4/2019

 

Răspunsul Președintelui Pai despre potențialul impact al lansării 5G în expunerea la radiații FR către Membrii Congresului

Scrisoare din partea FCC către Senatorul Richard Blumenthal (Connecticut) și Rep Anna G. Eshoo (California)

 Scrisoare din partea FCC către Rep Thomas Suozzi (New York)

 Scrisoare din partea FCC către Rep. Peter A. DeFazio (Oregon)

 Scrisoare din partea FCC către  Reprezentantul Andy Kim (New Jersey)

Într-o ședință din 2019 a Senatului, în care Blumenthal a întrebat reprezentanții industriei dacă există vreun studiu despre impactul 5G asupra sănătății umane, i s-a spus că industria nu finanțează astfel de studii.

Citiți comunicatul de presă al Senatorului Richard Blumenthal: „La Întrunirea pentru Comerț a Senatului, Blumenthal a ridicat problema potențialului risc pentru sănătate al tehnologiei wireless 5G

„Cred că poporul american merită să știe care sunt efectele asupra sănătății… Ne avântăm în orb în termeni de sănătate și  siguranță.”

– Richard Blumenthal, Senator

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.