Stop 5G România

Rulează videoul
cercetare radiatie 5G

Zece noi studii detaliază riscurile pentru sănătate ale 5G

Autor: Dr. Joseph Mercola

Publicat la data de 14 aprilie 2024

Dr. Joseph Mercola a scris multe articole care prezintă dovezi ale daunelor biologice cauzate de radiațiile de câmp electromagnetic neionizant (EMF) și radiațiile de radiofrecvență (RFR) din tehnologiile fără fir. El a subliniat continuu că industria wireless se bazează pe premisa că singurul tip de radiație nocivă este cea ionizantă, cum ar fi razele X. Acest lucru nu este adevărat și Dr. Mercola a analizat recent noi studii efectuate între 2022 și 2024 care contrazic liniile directoare ale Comisiei Internaționale pentru Protecția împotriva Radiațiilor Neionizante și a arătat că radiațiile cu radiofrecvență (RFR) și el avertizează că chiar și radiațiile neionizante și neîncălzitoare reprezintă un risc pentru sănătatea plantelor, animalelor și oamenilor care pot cauza cancer, leziuni neurologice, demență și multe altele.

Un studiu recent, în special, a găsit schimbări semnificative în profilurile microbiomului fecal și metabolomului la șoarecii expuși la 5G RFR, despre care Dr. Mercola spune că sugerează „implicații mai largi pentru sănătate”.

Zece noi studii detaliază riscurile pentru sănătate ale 5G

Analiza  dr. Joseph Mercola publicată inițial pe site-ul său aici

Rezumat

 • Mai multe studii publicate între anii 2022 și 2024 subliniază riscurile pentru sănătate pe care le prezintă tehnologia 5G.
 • Cercetările contrazic liniile directoare ale Comisiei Internaționale pentru Protecția Radiațiilor Neionizante (CNIRP), demonstrând diferite efecte biologice dăunătoare ale radiațiilor cu radiofrecvență (RFR) asupra oamenilor și asupra mediului, inclusiv riscul potențial de cancer.
 • Studiile dezvăluie potențialul 5G de a induce leziuni neurologice și probleme psihiatrice, subliniind efectele sale asupra dezvoltării creierului, inclusiv riscul crescut de afecțiuni precum demența prin mecanisme precum afectarea neurozinei.
 • Un studiu din decembrie 2023 ilustrează efectele dăunătoare ale 5G RFR asupra spermei de șobolan, arătând scăderea numărului și a calității spermatozoizilor, melatonina oferind un efect protector.
 • Cercetările din februarie 2024 indică modificări semnificative ale profilurilor microbiomului fecal și metabolomului la șoarecii expuși la 5G RFR, sugerând implicații mai largi pentru sănătate, inclusiv bunăstarea mentală și funcția imunitară.

În ultimul deceniu, am scris multe articole care discută despre dovezile daunelor biologice cauzate de radiațiile de câmp electromagnetic neionizant (EMF) și radiațiile de radiofrecvență (RFR) din tehnologiile fără fir.

Videoclipul din articol prezint un interviu cu Siim Land, în februarie 2020, pentru podcast-ul său Body Mind Empowerment, în care discut despre ce este EMF, cele mai mari surse de expunere, cum vă afectează biologia și cum să vă minimizați expunerea. De asemenea, trec în revistă modul în care industria telecomunicațiilor manipulează adevărul pentru vă ascunde potențialele pericole.

În timp ce industria wireless se bazează pe premisa că singurul tip de radiație capabilă să dăuneze este cea ionizantă – razele X fiind un exemplu – cercetătorii au avertizat de mult timp că chiar și radiațiile neionizante și neîncălzitoare vă pot pune în pericol sănătatea. Aceasta include nu numai sănătatea umană, ci și cea a plantelor și animalelor.

De-a lungul timpului, am devenit atât de convins de efectele dăunătoare ale CEM, încât mi-a luat trei ani să scriu cartea „EMF*D: 5G, Wi-Fi și telefoane mobile: Daune ascunse și cum să te protejezi”, care a fost publicată în 2020. În această carte am trecut în revistă dovezile copleșitoare care arată că CEM sunt un pericol ascuns pentru sănătate care pur și simplu nu mai poate fi ignorat.

În timpul pandemiei, am asistat și la lansarea și instalarea 5G în toată țara, care a crescut exponențial expunerile, deoarece este adăugată pe lângă infrastructura wireless deja existentă.

Al doilea videoclip din articol, publicat de Investigative Europe în ianuarie 2019, oferă o privire de ansamblu rapidă asupra modului în care 5G diferă de tehnologia wireless anterioară. La acea vreme, s-au făcut puține cercetări, sau chiar deloc, despre 5G în mod specific, dar între anii 2022 și 2024 au fost publicate 10 noi studii care aruncă mai multă lumină asupra acestei tehnologii de generația a cincea[1].

Cererile urgente pentru amânarea implementării 5G au fost ignorate în ciuda dovezilor

Prima dintre acestea, publicată în septembrie 2022 în revista Reviews on Environmental Health[2], oferă o bună imagine de ansamblu asupra pericolelor pe care le prezintă 5G.

Autorii au subliniat că, încă din septembrie 2017, peste 400 de oameni de știință și medici au depus în mod colectiv șase contestații la Uniunea Europeană, cerând un moratoriu asupra tehnologiei 5G. Toate au fost ignorate.

Apelul din septembrie 2021 a inclus o „scrisoare de intenție extinsă” în care experții susțin că baza UE pe liniile directoare ale Comisiei Internaționale pentru Protecția Radiațiilor Neionizante (ICNIRP) pune sănătatea publică în pericol, deoarece liniile directoare iau în considerare doar „încălzirea și nu alte efecte biologice relevante pentru sănătate cauzate de RFR”.

Scrisoarea a contracarat îndrumările ICNIRP cu cercetări din partea unor grupuri de experți europeni și internaționali care detaliază nenumărate efecte biologice adverse ale RFR asupra oamenilor și a mediului. Potrivit autorilor[3]:

„Dovezile pentru a stabili această poziție sunt extrase din studii care arată modificări ale neurotransmițătorilor și receptorilor, daune la celule, proteine, ADN, sperma, sistemul imunitar și sănătatea umană, inclusiv cancerul.

Apelul din 2021 continuă să avertizeze că semnalele 5G ar putea să modifice în plus comportamentul moleculelor de oxigen și apă la nivel cuantic, să dezvolte proteine, să dăuneze pielii și să provoace daune insectelor, păsărilor, broaștelor, plantelor și animalelor”.

Agregarea semnalelor prezintă îngrijorări serioase

Sub titlul „Planuri grozave, promisiuni mari, dar afirmații false”, autorii continuă să evidențieze propriile constatări ale guvernului:

„… potențialele riscuri pentru sănătate și siguranță asociate cu RFR au fost expuse într-o recentă revizuire comandată de UE a dovezilor științifice disponibile în prezent, raportul EPRS/ STOA privind impactul 5G asupra sănătății din 2021 al Serviciului de Cercetare al Parlamentului European[4].

Concluziile analizei cuprinzătoare au declarat suficiente dovezi pentru cancer de la RFR la animale, suficiente dovezi pentru efectele adverse ale RFR asupra fertilității bărbaților, șobolanilor masculi şi șoarecilor şi că RFR este probabil cancerigen pentru oameni.

Pe scurt, raportul EPRS/ STOA arată că RFR este dăunător pentru sănătate. Ulterior, raportul solicită măsuri pentru a stimula reducerea expunerilor RF-EMF (p. 153), cum ar fi scăderea limitei pentru expunerile permise și utilizarea preferențială a conexiunilor prin cablu.

În mod similar, analiza aprofundată a UE (comitetul ITRE) 2019, 5G Deployment: State of Play in Europe, USA and Asia[5] a avertizat că, atunci când este adăugat la 2G, 3G, 4G, WiFi, WIMAX, DECT, radar etc., 5G va duce cumulativ la o radiație totală dramatic mai mare: nu numai din utilizarea frecvențelor mult mai mari în 5G, ci și din potențialul de agregare a diferitelor semnale, natura lor dinamică și efectele complexe de interferență care pot rezulta, în special în mediul urban dens (pag. 11).

Aceste preocupări se bazează pe complexitatea semnalelor de comunicații și pe necunoscutele interacțiunilor lor. Semnalele electromagnetice transmise de dispozitivele de comunicare artificiale nu sunt unde regulate; mai degrabă, ele sunt o combinație complexă de unde purtătoare de frecvență ultra-înaltă și modulații care codifică mesajele folosind frecvențe extrem de joase și ultra-joase.

În plus, semnalele sunt pulsate la frecvențe ultra-joase (trimise în rafale scurte de pornire-oprire). Aceasta înseamnă că, deși undele purtătoare RFR pot sta în intervalul de înaltă frecvență GHz, modulațiile și frecvența pulsului lor sunt mult mai apropiate de frecvențele undelor cerebrale; de exemplu, pulsația de 217 Hz a semnalului unui telefon GSM.

Semnalele RFR pulsate sau modulate s-au dovedit a fi mai bioactive decât simplele unde continue de aceeași intensitate și durată de expunere. Acest lucru reprezintă o preocupare semnificativă în ceea ce privește sănătatea publică și nu se limitează doar la frecvențele 5G mai înalte.

În plus, după cum se arată în raport, efectele acestor noi semnale complexe formate de fascicule au modele de propagare imprevizibile care ar putea avea ca rezultat niveluri inacceptabile de expunere umană la radiații electromagnetice (p. 6), dar încă nu au fost mapate în mod fiabil pentru situații reale, în afara laborator.”

5G poate provoca probleme neurologice și psihiatrice

Al doilea studiu[6], publicat în noiembrie 2022, a investigat efectele RFR de 4,9 GHz (una dintre mai multe frecvențe 5G) asupra comportamentelor emoționale și memoriei spațiale la șoarecii masculi adulți. S-a descoperit că expunerea induce „comportament asemănător depresiei” cauzat de „piroptoza neuronală în amigdală”.

Piroptoza este o formă de moarte celulară programată distinctă de alte forme de apoptoză, caracterizată prin răspunsul său inflamator. Aceasta implică umflarea și spargerea celulei, ducând la eliberarea de citokine proinflamatorii și conținut intracelular care poate declanșa un răspuns imun în țesutul înconjurător.

Acest proces este controlat de proteinele gasdermină care formează pori în membrana celulară și este adesea inițiat ca răspuns la infecții cu agenți patogeni sau alte semnale care indică leziuni celulare.

5G induce moartea celulelor în amigdală, o regiune a creierului implicată în reglarea emoțiilor, memorie și luarea deciziilor.

Amigdala este o regiune a creierului implicată în reglarea emoțiilor, memorie și luarea deciziilor. Deci, piroptoza în această zonă ar putea indica leziuni neurologice sau inflamații, care pot afecta reglarea emoțională, comportamentul și funcțiile cognitive.

Acest lucru ar putea fi relevant în contextul bolilor neurodegenerative, al leziunilor cerebrale sau al infecțiilor care afectează sistemul nervos central, ceea ce duce la diverse implicații neurologice și psihiatrice.

Patru studii confirmă impactul 5G asupra neurologiei

Alte patru studii publicate în 2023 arată, de asemenea, o varietate de leziuni care apar în creier:

 • 5G mărește permeabilitatea barierei hemato-encefalică[7]În primul, s-a constatat că RFR de la telefoanele mobile 5G la 3,5 GHz sau 4,9 GHz timp de o oră pe zi timp de 35 de zile consecutive crește permeabilitatea BBB în cortexul cerebral al șoarecilor.
 • RFR afectează neurogeneza și provoacă leziuni ale ADN-ului neuronal[8]În al doilea rând, RFR-ul continuu de la telefoane mobile la 2115 MHz timp de opt ore s-a dovedit că induce niveluri mai mari de peroxidare a lipidelor, radicali lipidici centrați pe carbon și leziuni ale ADN-ului monocatenar, rezultând în neurogeneza afectată în regiunea hipocampului și degenerescența neuronală în regiunea girusului dentat.

Traducere: Radiațiile telefonului mobil pot provoca tulburări și deficite cognitive, modificări comportamentale și reglarea disfuncțională a dispoziției, tulburări neurodegenerative (datorită stresului oxidativ din neuroni) și afecțiuni psihiatrice, cum ar fi anxietatea și depresia.

 • Radiația electromagnetică asociată cu anxietatea[9]Acest studiu a constatat un comportament asemănător anxietății la șoarecii masculi expuși la radiații electromagnetice la 2650 MHz timp de patru ore pe zi timp de 28 de zile.
 • 5G poate promova demența[10]În cele din urmă, un studiu ulterior asupra cercetărilor anterioare a concluzionat că RFR-urile de la 1,8 GHz la 3,5 GHz:
 • Inhibă neurozina, o enzimă care joacă un rol în sănătatea creierului, inclusiv în descompunerea proteinelor care, dacă nu sunt gestionate corespunzător, ar putea duce la afecțiuni precum boala Alzheimer. Această descoperire sugerează că radiațiile telefonului mobil ar putea interfera cu capacitatea creierului de a preveni acumularea de proteine ​​dăunătoare.
 • Inhibă activitatea electrică a neuronilor in vitroNeuronii comunică între ei folosind semnale electrice și această activitate este crucială pentru tot ceea ce face creierul tău, de la procesarea informațiilor senzoriale până la controlul mișcărilor musculare. Inhibarea activității electrice înseamnă perturbarea comunicării normale cu celulele creierului, ceea ce ar putea avea un impact potențial asupra funcțiilor creierului.

5G afectează dezvoltarea creierului

Un studiu din octombrie 2023[11] de Bodin et al. a investigat efectele expunerii la 5G în timpul perioadei perinatale – în jurul orei nașterii – asupra neurodezvoltării șobolanilor. Scopul principal al acestui studiu a fost să exploreze modul în care expunerea la EMF 5G în timpul nașterii afectează dezvoltarea creierului șobolanilor pe măsură ce aceștia devin juvenili și adolescenți.

Atât puii de șobolan masculi, cât și femele expuși la 5G EMF au prezentat erupție întârziată a incisivilor (dinții din față). Acest lucru indică faptul că expunerea la CEM ar putea încetini anumite aspecte ale dezvoltării fizice. Studiul a constatat, de asemenea, diferențe notabile de comportament în funcție de sexul șobolanilor.

La femelele de șobolan adolescenți, a existat o reducere semnificativă (70%) a mișcărilor stereotipe, cum ar fi modelele repetitive de comportament, în testul în câmp deschis. Acest lucru sugerează că expunerea poate reduce anumite comportamente repetitive la femei. În schimb, șobolanii masculi au prezentat o creștere cu 50% a mișcărilor stereotipe, ceea ce indică faptul că aceeași expunere a dus la o creștere a comportamentelor repetitive.

Pe scurt, cercetarea sugerează că expunerea la 5G EMF la niveluri sub pragul de reglementare în timpul unei perioade critice de dezvoltare (perioada perinatală) are potențialul de a provoca tulburări în neurodezvoltare. Aceste efecte sunt observate la descendenții tineri și adolescenți și se manifestă diferit la bărbați și femele.

Deși este dificil de prezis care ar putea fi implicațiile asupra sănătății umane ale acestui lucru, merită remarcat faptul că comportamentele repetitive sunt adesea asociate cu tulburări de neurodezvoltare, cum ar fi tulburarea din spectrul autismului (ASD) și tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD). În astfel de cazuri, aceste comportamente pot semnala diferențe neurologice subiacente și pot afecta interacțiunile sociale, învățarea și funcționarea zilnică a unui individ.

În unele cazuri, comportamentele repetitive pot fi, de asemenea, simptomatice pentru anxietate, tulburare obsesiv-compulsivă (TOC), tulburări legate de stres și comportamente de auto-vătămare, cum ar fi culesul pielii sau smulgerea părului. Pentru unele persoane, comportamentele repetitive pot interfera cu atenția și concentrarea, afectând performanța academică, productivitatea la locul de muncă și capacitatea de a îndeplini sarcinile zilnice în mod eficient.

De asemenea, poate afecta interacțiunile și relațiile sociale ale unui individ și poate duce la izolare socială, hărțuire sau stigmatizare, în special la copii și adolescenți, având un impact suplimentar asupra bunăstării emoționale și a stimei de sine. Comportamentele repetitive, în special cele asociate cu anxietatea sau tulburările compulsive, pot, de asemenea, perturba tiparele de somn, ducând la insomnie sau la o calitate slabă a somnului, care la rândul lor afectează sănătatea și bunăstarea generală.

RFR decimează fertilitatea masculină – Melatonina poate ajuta la restabilirea acesteia

Un studiu din decembrie 2023[12], care a explorat efectele negative ale expunerii pe termen lung la 2100 MHz RFR asupra caracteristicilor spermei de șobolan, a adus atât vești bune, cât și proaste.

În dezavantaj, șobolanii masculi expuși la RFR la 2100 MHz timp de 30 de minute pe zi au avut un procent semnificativ mai mare de spermatozoizi cu forme anormale. A existat, de asemenea, o reducere semnificativă a numărului total de spermatozoizi printre șobolanii expuși.

La un nivel mai detaliat, examinând structura spermatozoizilor la microscop (nivelul ultrastructural), s-au observat daune în părțile critice ale spermatozoizilor, inclusiv:

 • Acrozom, o structură asemănătoare unui capac care ajută spermatozoizii să pătrundă într-un ovul
 • Axonema, axul central al cozii spermatozoizilor
 • Teaca mitocondrială, care stimulează mișcarea cozii spermatozoizilor
 • Fibre dense exterioare, care fac parte din coada spermatozoizilor

Vestea bună este că suplimentarea cu melatonină a putut preveni aceste probleme. Șobolanii cărora li sa administrat 10 miligrame de melatonină pe kilogram de greutate corporală prin administrare subcutanată a crescut numărul de spermatozoizi, iar proporția de spermatozoizi cu forme normale a crescut. Mai mult, deteriorarea ultrastructurală a spermei cauzată de expunerea la RF a fost complet inversată. După cum au raportat autorii:

Procentele de morfologie anormală a spermatozoizilor au crescut semnificativ odată cu expunerea la RF, în timp ce numărul total de spermatozoizi a scăzut semnificativ… Numărul total de spermatozoizi, spermatozoizii cu morfologie normală a crescut, iar aspectul ultrastructural a revenit la normal prin administrarea de melatonine.”

Studiu de caz al băiețelului de 8 ani

În ianuarie 2024, Hardell et al. a prezentat un studiu de caz[13] al unui băiat de opt ani care se confruntă cu dureri de cap severe și alte simptome în timp ce mergea la o școală situată în apropierea unui turn de telefonie mobilă echipat cu stații de bază 5G.

Școala băieților este situată la 200 de metri de un turn de telefonie mobilă cu stații de bază 5G, sala de clasă fiind la 285 de metri. La scurt timp după ce a început școala, a început să aibă dureri de cap, care au fost inițial sporadice, nu apar în fiecare zi sau în fiecare săptămână.

Până în toamna anului 2023, durerile de cap ale băiatului s-au intensificat, apar zilnic și au fost evaluate cu 10 pe o scară de 10, unde 0 înseamnă că nu există disconfort și 10 indică durere insuportabilă. De asemenea, a experimentat oboseală (notat 5) și amețeli ocazionale (notat 7), în special în timpul școlii. Acasă, ocazional avea dureri de cap ușoare (cota 2) care s-au diminuat relativ repede.

În toamna anului 2023, a început să poarte șapcă de protecție RF și îmbrăcăminte exterioară la școală, atât în ​​interior, cât și în exterior, după care durerile de cap au dispărut.

Această lucrare citează, de asemenea, studii epidemiologice și cercetări de laborator care leagă expunerea la radiații RF de cancer prin mecanisme precum stresul oxidativ, efectele ARNm și deteriorarea ADN-ului și pledează pentru clasificarea radiațiilor RF ca fiind cancerigen uman din Grupa 1, menționând că „Această clasificare ar trebui să aibă o importanță majoră. impact asupra măsurilor de prevenire”.

5G îți modifică microbiomul

În sfârșit, un studiu din februarie 2024[14] de Wang și colab. a examinat impactul 5G RFR asupra profilurilor microbiomului fecal și metabolomului la șoareci. Rezultatele au indicat că șoarecii expuși la RFR au experimentat modificări semnificative în compozițiile lor microbiene intestinale, caracterizate printr-o scădere a diversității microbiene și schimbări în distribuția comunității microbiene.

Prin profilarea metabolomică, cercetătorii au identificat 258 de metaboliți care au fost semnificativ diferențial abundenți la șoarecii expuși la câmpuri RF în comparație cu martorii, ceea ce sugerează că poate avea un impact profund asupra proceselor metabolice.

Autorii au concluzionat că expunerea la 4,9 GHz RFR poate provoca disbioza microbiotei intestinale la șoareci și au emis ipoteza că dezechilibrele observate în microbiota intestinală și metabolism ar putea fi legate de comportamente asemănătoare depresiei la șoareci observate în atât de multe studii. Dezechilibrul profilului metabolic poate fi asociat și cu modificări ale reglării imune sau inflamației.

5G va dăuna oricărei ființe vii

În septembrie 2019, ministrul australian al comunicațiilor, Paul Fletcher, a cerut Comitetului să completeze și să investigheze „implementarea, adoptarea și aplicarea 5G în Australia[15]. Ca răspuns, Paul Barratt, în numele ElectricSense, a prezentat un document, disponibil sub formă de descărcare de pe  aph.org , în care se menționează, parțial:

5G este periculoasă și va dăuna oricărei ființe vii. Mii de studii leagă expunerile la radiații cu frecvență radio la nivel scăzut de o listă lungă de efecte biologice adverse, inclusiv:

 • Rupere de ADN simplu și dublu
 • daune oxidative
 • perturbarea metabolismului celular
 • creșterea permeabilității barierei hematoencefalice
 • reducerea melatoninei
 • perturbarea metabolismului glucozei din creier
 • generarea de proteine ​​de stres

Să nu uităm și că în 2011 Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a clasificat radiațiile de radiofrecvență drept posibil cancerigen 2B. Mai recent, Programul Național de Toxicologie, cu o finanțare de 25 de milioane de dolari, a concluzionat că radiațiile cu frecvență radio de tipul utilizat în prezent de telefoanele mobile pot provoca cancer.

Dar unde se încadrează 5G în toate acestea? Având în vedere că 5G este setat să utilizeze frecvențe deasupra și sub benzile de frecvență existente, 5G se află în mijlocul tuturor acestor. Dar tendința (variază de la țară la țară) este ca 5G să utilizeze benzile de frecvență mai înalte. Ceea ce aduce propriile sale preocupări speciale”.

Barratt continuă să enumere „11 motive pentru a fi îngrijorat de radiația 5G”, inclusiv:

 • Electrosmog mai dens
 • Boli de piele și durere, deoarece „analizele adâncimii de penetrare arată că mai mult de 90% din puterea transmisă este absorbită în epidermă și stratul dermic”[16]
 • Leziuni oculare
 • Efecte asupra inimii, inclusiv impact asupra variabilității ritmului cardiac și a aritmiilor
 • Funcția imunitară redusă
 • Rate scăzute de creștere a celulelor și modificări ale proprietăților și activității celulelor
 • Risc crescut de agenți patogeni rezistenți la antibiotice
 • Necroza la plante și posibilitatea ca alimentele din plante să devină nepotrivite consumului uman
 • Efecte atmosferice și epuizarea combustibililor fosili
 • Întreruperea sistemului ecologic

După cum a remarcat Barratt, „(…) cercetările asupra microundelor ne arată deja cum undele pulsate au efecte biologice mai profunde asupra corpului nostru în comparație cu undele nepulsate. Studiile anterioare, de exemplu, arată modul în care frecvența pulsului a dus la toxicitatea genelor și la ruperea catenei ADN”.

Protejați-vă și familia dvs. de EMF excesive

Nu există nicio îndoială că expunerea la RF-EMF este un pericol semnificativ care trebuie abordat dacă ești îngrijorat de sănătatea ta. Lansarea 5G îngreunează cu siguranță acțiunile de remediere, dar pericolele suplimentare sunt cu atât mai mult motiv pentru a ne implica și a face tot ce putem pentru a minimiza expunerea.

Iată câteva sugestii care vă vor ajuta la reducerea expunerii la EMF și la atenuarea daunelor cauzate de expunerile inevitabile. Pentru și mai multe lucruri de făcut și de ce nu trebuie, consultați infograficul Environmental Health Trust de mai jos.

Identificați sursele majore de EMF, cum ar fi telefonul mobil, telefoanele fără fir, routerele Wi-Fi, căștile Bluetooth și alte articole echipate cu Bluetooth, șoarecii fără fir, tastaturile, termostatele inteligente, monitoarele pentru copii, contoarele inteligente și cuptorul cu microunde din bucătărie. În mod ideal, adresați-vă fiecărei surse și stabiliți cum puteți limita cel mai bine utilizarea acestora.

Cu excepția unei situații de urgență care pune viața în pericol, copiii nu ar trebui să folosească un telefon mobil sau un dispozitiv wireless de orice tip. Copiii sunt mult mai vulnerabili la radiațiile telefonului mobil decât adulții din cauza oaselor craniului mai subțiri.

Cercetarea[17] demonstrează, de asemenea, că bebelușii sub vârsta de 1 an nu învață limba în mod eficient din videoclipuri și nu transferă ceea ce învață de pe iPad în lumea reală, așa că este o greșeală să crezi că dispozitivele electronice oferă o educație valoroasă.

Conectați computerul desktop la internet printr-o conexiune Ethernet prin cablu și asigurați-vă că puneți desktopul în modul avion. Evitați, de asemenea, tastaturile fără fir, trackball-urile, mouses, sistemele de jocuri, imprimantele și telefoanele portabile de uz casnic. Optează pentru versiunile cu fir.

Dacă trebuie să utilizați Wi-Fi, opriți-l când nu îl utilizați, mai ales noaptea când dormiți. În mod ideal, lucrați pentru a vă conecta casa, astfel încât să puteți elimina complet Wi-Fi. Dacă aveți un notebook fără porturi Ethernet, un adaptor USB Ethernet vă va permite să vă conectați la internet printr-o conexiune prin cablu.

Evitați să utilizați încărcătoare fără fir pentru telefonul mobil, deoarece și acestea vor crește EMF-urile în întreaga casă. Încărcarea fără fir este, de asemenea, mult mai puțin eficientă din punct de vedere energetic decât utilizarea unui dongle atașat la o priză, deoarece consumă energie continuă (și emite EMF), indiferent dacă îl utilizați sau nu.

Închideți electricitatea în dormitorul dvs. noaptea. Acest lucru funcționează de obicei pentru a reduce câmpurile electrice de la firele din peretele dvs., cu excepția cazului în care există o cameră alăturată lângă dormitorul dvs. Dacă acesta este cazul, va trebui să utilizați un contor pentru a determina dacă trebuie să opriți și alimentarea în camera adiacentă.

Utilizați un ceas deșteptător alimentat de baterii, în mod ideal unul fără lumină.

Dacă încă folosiți un cuptor cu microunde, luați în considerare înlocuirea acestuia cu un cuptor cu convecție cu abur, care vă va încălzi mâncarea la fel de rapid și mult mai sigur.

Evitați utilizarea aparatelor „inteligente” și a termostatelor care depind de semnalizarea fără fir. Aceasta ar include toate noile televizoare „inteligente”. Acestea sunt numite inteligente deoarece emit un semnal Wi-Fi și, spre deosebire de computerul dvs., nu puteți opri semnalul Wi-Fi. Luați în considerare utilizarea unui monitor mare de computer ca televizor, deoarece nu emit Wi-Fi.

Refuzați un contor inteligent de acasă atâta timp cât puteți sau adăugați un scut la un contor inteligent existent, dintre care s-a demonstrat că unele reduc radiațiile cu 98% până la 99%.[18]

Luați în considerare mutarea patului bebelușului în camera dvs. în loc să utilizați un monitor pentru bebeluși fără fir. Alternativ, utilizați un monitor cu fir.

Înlocuiți becurile CFL cu becuri incandescente. În mod ideal, îndepărtați toate luminile fluorescente din casă. Nu numai că emit lumină nesănătoasă, dar, mai important, vor transfera curent în corpul tău doar fiind aproape de becuri.

Evitați să purtați telefonul mobil pe corp decât în ​​modul avion și nu dormi niciodată cu el în dormitor decât dacă este în modul avion. Chiar și în modul avion poate emite semnale, motiv pentru care îmi pun telefonul într-o geantă Faraday.[19]

Când folosiți telefonul mobil, utilizați difuzorul și țineți telefonul la cel puțin 3 metri distanță de dvs. Încercați să reduceți radical timpul petrecut pe telefonul mobil. În schimb, utilizați telefoane software VoIP pe care le puteți utiliza în timp ce sunteți conectat la internet printr-o conexiune prin cablu.

Evitați să folosiți telefonul mobil și alte dispozitive electronice cu cel puțin o oră (de preferință mai multe) înainte de culcare, deoarece lumina albastră de la ecran și EMF-urile inhibă producția de melatonină.[20],[21]

Cercetările arată în mod clar că utilizatorii de computere și telefoane mobile sunt mai predispuși la insomnie[22]. De exemplu, un studiu din 2008[23] a arătat că persoanele expuse la radiațiile de la telefoanele mobile cu trei ore înainte de culcare au avut mai multe probleme în a adormi și a rămâne într-un somn profund.

Efectele CEM sunt reduse de blocanții canalelor de calciu, așa că asigurați-vă că obțineți suficient magneziu. Majoritatea oamenilor au deficit de magneziu, ceea ce va agrava impactul CEM. După cum a menționat anterior,  expertul EMF Dr. Martin Pall :

„Când ai deficit de magneziu, obții o activitate excesivă a VGCC. De asemenea, obțineți un aflux excesiv de calciu prin receptorul N-metil-D-aspartat, cauzat de deficiența de magneziu, care este, de asemenea, problematică, așa că este important să eliminați această deficiență”.

Pall a publicat, de asemenea, o lucrare[24] care sugerează că creșterea nivelului de Nrf2 poate ajuta la ameliorarea daunelor EMF. O modalitate simplă de a activa Nrf2 este să consumați compuși alimentari care stimulează Nrf2. Exemplele includ legume crucifere care conțin sulforafan, alimente bogate în antioxidanți fenolici, carotenoizi (în special licopen), compuși cu sulf din legumele de alu, izotiocianați din grupa verzei și alimente bogate în terpenoizi.

S-a demonstrat că hidrogenul molecular țintește radicalii liberi produși ca răspuns la radiații, cum ar fi peroxinitriții. Studiile au arătat că hidrogenul molecular poate atenua aproximativ 80% din aceste daune.[25],[26],[27],[28],[29]

Hidrogenul molecular va activa, de asemenea, Nrf2, un hormetic biologic care reglează superoxid dismutaza, catalaza și toți ceilalți antioxidanți intercelulari benefici. Aceasta, la rândul său, scade inflamația, îmbunătățește funcția mitocondrială și stimulează biogeneza mitocondrială.

 

Sursa: https://expose-news.com/2024/04/14/ten-new-studies-detail-health-risks-of-5g-analysis-by-dr-joseph-mercola/

Dr. Joseph Mercola

 

[1] Global Research March 21, 2024 (« VERY IMPORTANT! The ten studies are detailed here!)

[2] Reviews on Environmental Health September 22, 2022

[3] Reviews on Environmental Health September 22, 2022

[4] European parliamentary research service, scientific foresight unit. Brussels; 2021

[5] Luxembourg: Policy Department for Economic, Scientific and Quality of Life Policies, European Parliament; 2019

[6] International Journal of Environmental Health Research November 22, 2022; 34(1): 316-327

[7] Chinese Journal of Radiological Medicine and Protection 2023; 12: 176-181

[8] Neurotoxicology January 2023; 94: 45-58

[9] Brain and Behavior April 28, 2023; 13(6): e3004

[10] Frontiers in Public Health August 6, 2023; 11

[11] Environmental Science and Pollution Research October 18, 2023; 30: 113704-113717

[12] Revista International de Andrologia October-December 2023; 21(4): 100371

[13] Annals of Clinical Case Studies ISSN: 2688-1241

[14] Scientific Reports February 12, 2024; 14, Article number 3571

[15] Aph.gov.au Inquiry into 5G in Australia

[16] YouTube 5G Technology

[17] AAP.org, Growing Up Digital October 1, 2015 (Archived)

[18] The Global Healing Center November 13, 2014

[19] Amazon.com Mission Darkness Faraday Bag for Phones

[20] Journal of Advanced Research March 2013; 4(2): 181-187

[21] Int J Environ Res Public Health. 2015 Feb; 12(2): 2071–2087

[22] Behav Sleep Med. 2014 Sep 3;12(5):343-5

[23] CNN June 12, 2014

[24] Sheng Li Zue Bao 2015 Feb 25;67(1):1-18

[25] Biochemical and Biophysical Research Communications November 27, 2009; 389(4): 651-656

[26] Molecular and Cellular Biochemistry January 2013; 373(1-2): 1-9

[27] Journal of Bone and Mineral Metabolism September 2014; 32(5): 494-504

[28] British Journal of Pharmacology 2013; 168: 1412-1420

[29] Frontiers in Pharmacology October 27, 2016

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.