Stop 5G România

Rulează videoul

04.04.2024 – Scrisoare deschisa pentru o amplasare a antenelor la distanta si inaltime de siguranta

SCRISOARE DESCHISĂ – SCRISOARE DESCHISA

Primului ministru, Marcel CIOLACU (PSD)

Ministrului sănătății, prof.univ.dr. Alexandru RAFILA (PSD)

Primarului Municipiului Brașov, Allen COLIBAN (USR)

Consiliului Local Brașov, 27 de membri (PSD, PNL, USR)

Președintelui Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), Valeriu ZGONEA (PSD)

Președintelui Agenției Naționale pentru Protecția Consumatorului (ANPC), Horia CONSTANTINESCU (PSD)

Președintelui Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA), Rareș-Petru ACHIRILOAIE

La data de 1 martie 2024, pe totemul publicitar din incinta Complexului Comercial „La Strada” din Cartierul Avantgarden din Brașov, a fost montat un sistem de antene GSM.

Foto 1 – Dispunerea antenei GSM față de primul bloc de locuințe

Sistemul de antene GSM în cauză este montat la o înălțime de circa 8 metri față de sol, la o distanță de aprox. 15 metri față de primul bloc de locuințe din proximitate, la aprox. 15-20 metri față de locul de joacă pentru copii din incinta complexului, respectiv la distanțe ce variază între 5-7 metri și 15-20 metri față de alte incinte comerciale și 2 terase restaurant.

Foto 2 – Dispunerea antenei GSM față de locul de joacă și incintele comerciale

 La data de 12 martie 2024, urmare a îngrijorării manifestate de către locuitorii blocurilor din proximitatea antenei GSM, o asociație de proprietari a inițiat o Petiție (pe care o puteți semna aici) prin care solicită:

 1. Mutarea deîndată a antenei GSM la o distanță și o înălțime de siguranță față de blocurile de locuințe, locul de joacă pentru copii și spațiile comerciale.
 2. Elaborarea și adoptarea unei Hotărâri din partea Consiliului Local Brașov prin care să fie stabilite cerințele minimale și de siguranță cu privire la montarea unor astfel de sisteme de comunicații, respectiv:
  1. Solicitarea acordului tuturor proprietarilor de imobile pe o rază de 200 de metri (similar Hotărârii nr. 261 din 2008 privind condițiile necesare pentru amplasarea antenelor și a echipamentelor de telefonie mobilă în Municipiul Turda).
  2. Obligarea operatorului de telefonie mobilă ca montarea antenelor și a echipamentelor de telefonie mobilă să fie condiționate de amplasarea la distanțe și înălțimi de siguranță astfel încât, parametrii emisiilor electromagnetice și RF ale sistemului de antene GSM să fie mai mic cu 50% față de referințele recomandate de către UE dacă acestea sunt montate la o distanță mai mică de 300 de metri față de locuințe, școli, spitale sau centre de îngrijire a persoanelor în vârstă (spre exemplu, potrivit Raportului CE privind punerea în aplicare a recomandării consiliului din 12 iulie 1999 (1999/519/ce) privind limitarea expunerii publicului larg la câmpuri electromagnetice (0 hz – 300 GHz), Grecia aplică factori de reducere de 60 sau 70% la restricțiile de bază pentru toate antenele terestre (60% când antenele sunt amplasate la mai puțin de 300 de metri de școli, grădinițe, spitale sau centre de îngrijire a persoanelor în vârstă).
  3. Antenele GSM să fie montate împreună cu senzori specifici care să măsoare în timp real emisiile electromagnetice și RF, iar valoarea acestora să poată fi vizualizată online de către orice cetățean.

La data de 16 martie 2024, reprezentați ai locatarilor blocurilor din proximitatea antenei GSM în cauză, au avut o întâlnire cu reprezentanți ai autorităților locale, respectiv domnul LUPU Liviu-Sebastian (USR), consilier al primarului Municipiului Brașov, și domnul NANU C. Mihai-Codruț, inspector de mediu la Primăria Municipiului Brașov, prilej cu care s-a adus la cunoștința acestora problema generată de montarea antenei GSM la o distanță și înălțime foarte mici față de locuințe, locul de joacă și spațiile comerciale.

La data de 28 martie 2024, au fost efectuate măsurători ale radiațiilor RF, cu contorul de măsurare Trifield Meter® TF2, produs de către compania AlphaLab Inc., Salt Lake City, Utah, USA (detaliile tehnice cu privire la caracteristicile tehnice ale dispozitivului le puteți vizualiza pe pagina companiei americane, www.trifield.com).

Referințele privind parametrii măsurați au ținut cont de prevederile Rezoluției 1815 (2011), Versiune finală, a Parlamentului European, cu privire la Pericolele potențiale ale câmpurilor electromagnetice și efectul acestora asupra mediului, care a avut la bază și Studiul STOA în care, la pct-ul 3 se menționează „(…) în locațiile în care există o expunere pe termen lung, densitățile de putere nu trebuie să depășească 10 nanoW/cm2 (echivalent a 0,1 mW/m2)”.

Au fost înregistrate următoarele valori:

 • în incinta unui apartament din blocul aflat în proximitatea antenei: valori variabile cuprinse 2 – 10 mW/ m2de 20 până la 100 de ori mai mari față de referință;
 • la baza blocului aflat în proximitatea antenei: valori variabile cuprinse 6 – 8 mW/ m2de 60 până la 80 de ori mai mari față de referință;
 • la locul de joacă pentru copii din incinta complexului unde este montată antena: valori variabile cuprinse 18,540 mW/ m2 și peste posibilitatea de măsurare a contoruluide peste 185 de ori mai mari față de referință. LA LOCUL DE JOACĂ PENTRU COPII !!!

La data de 29 martie 2024, toate aceste nemulțumiri generate de montarea inadecvată a antenei GSM în speță au fost prezentate în cadrul Ședinței ordinare a Consiliului Local al Municipiului Brașov, unde primarul Municipiului Brașov, domnul Allen COLIBAN (USR) a precizat că a luat act de solicitările cetățenilor din cartierul Avantgarden cu privire la mutarea antenei GSM în cauză, de propunerea acestora cu privire la elaborarea unei Hotărâri din partea Consiliului Local Brașov prin care să fie stabilite cerințele minimale și de siguranță cu privire la montarea unor astfel de sisteme de comunicații, precizând că au solicitat puncte de vedere DSP Brașov și ANCOM.

Având în vedere:

 • amplasarea (cel puțin) inadecvată a sistemului de antene GSM din incinta Complexului comercial „La Strada” din cartierul Avantgarden din Brașov, la o înălțime extrem de mică față de sol, respectiv la o distanță extrem de apropiată față de locuințe, loc de joacă pentru copii și spații comerciale,
 • depășirea de zeci și sute de ori a emisiilor RF față de referințe recunoscute în UE ca fiind (relativ) sigure, menționate în prezenta scrisoare, astfel încât este pusă în pericol starea de sănătate (și poate chiar viața – având în vedere gravitatea bolilor generate de expunerea îndelungată la radiații RF) a oamenilor dar, mai ales, a COPIILOR care locuiesc ori staționează pe timp îndelungat în proximitatea antenei,

vă solicităm să dispuneți CÂT MAI URGENT mutarea acestei antene GSM la o distanță și înălțime de siguranță față de locuințele, spațiile de joacă, cabinetele medicale, ori grădinițele din cartierul Avantgarden din Brașov.

Doamnelor și domnilor reprezentanți ai autorităților statului român, membri ori susținuți de către partide politice care ne solicitați votul nostru de încredere la fiecare 4 ani, respectiv PSD, PNL și USR, vă rugăm să luați act de această scrisoare și să dispuneți măsuri imediate în conformitate cu solicitările noastre.

––––––––––––––––––-

Asociatia de Proprietari Panoramic 7

str. Albatrosului nr. 7, cartier Avantgarden

500461 Brașov

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.