Stop 5G România

Rulează videoul
cercetari si studii ale radiatiei EMF

Mecanismul biofizic al nocivității radiațiilor EMF – Dr. Martin Pall

Traducerea scrisorii lui Martin Pall adresate autorităților americane cu privire la instalarea antenelor și stațiilor de bază 4G și 5Gdoctor-martin-pall

Sunt Dr. Martin Pall, Profesor Emerit de Biochimie și Fundamentele Științelor Medicale la Washington State University. Sunt un om de știință publicat și citat pe larg în legătură cu efectele biologice ale câmpurilor electromagnetice (electromagnetic fieldsEMF) și conferențiez pe plan internațional despre această temă. În special sunt expert în felul în care radiația wireless afectează sistemele electrice din corpurile noastre. Am publicat șapte studii care arată că există o sensibilitate extrem de mare la câmpurile electromagnetice (EMF) în senzorii de tensiune (voltage sensors) din fiecare celulă, astfel încât forța care afectează celulele noastre la nivelul senzorului de tensiune afecteaza masiv întreaga biologie a celulelor din corpurile noastre [1 -7]. Aceste studii au fost discutate în peste 360.000 de site-uri web, care pot fi găsite cu ușurință de căutarea pe Google (Martin Pall electromagnetic). Am primit doctoratul la Caltech, una dintre instituțiile științifice de top din lume.

Scriu pentru a vă recomanda a vota contra proiectului SB.649.(n.e.  Stații de bază celulare și antene prevăzute pentru operabilitatea 4G / 5G)

EMF acționează prin activarea canalelor din membrana care înconjoară fiecare dintre celulele noastre, numite canale de calciu cu poartă de tensiune (voltage-gated calcium channels – VGCC). EMF forțează senzorul de tensiune ce controlează VGCC-urile de aproximativ 7,2 milioane de ori mai mult decât o fac asupra altor grupuri încărcate electric din celulele noastre [4,6,7]. Acesta este motivul pentru care câmpurile electromagnetice slabe au efecte biologice atât de mari asupra celulelor corpului nostru. Câmpurile electromagnetice acționează în acest fel nu numai asupra celulelor umane și asupra diverselor celule animale [1-7], ci și asupra celulelor vegetale [7], astfel încât acesta este un mecanism (aproape) universal de acțiune.

Mii de studii publicate arată efecte biologice și efecte asupra sănătății provenite de la câmpurile electromagnetice. Știm acum mecanismul care poate explica aceste efecte. Mecanismul depinde de electromagnetismul fiecărei celule și nu doar de efectele de încălzire de la radiații (pe care se bazează actualele directive ale Comisiei Federale a Comunicațiilor (Federal Communications Commission, FCC).

Această nouă înțelegere [1-7] înseamnă că putem demistifica afirmațiile industriei wireless că nu ar putea exista un mecanism pentru efectele produse de aceste EMF slabe. Afirmațiile propagandei făcute de industrie de mai bine de 20 de ani sunt false. Mai ușor putem explica miile de studii care arată impactul variat al acestor câmpurile electromagnetice asupra sănătății. Avem acum un mecanism identificat, care este coroborat atât de biologie, cât și de fizică, ambele indicând exact în aceeași direcție. Atașez o listă de 142 de recenzii, fiecare furnizând de la 12 la peste o mie de referințe bibliografice individuale, care arată impactul asupra sănătății al EMF de intensitate scăzută, EMF despre care industria de telecomunicații susține că nu pot avea astfel de efecte. Aceste 142 de recenzii, împreună cu miile de lucrări științifice primare pe care ele le menționează, arată că propaganda industriei nu are niciun suport științific.

Consensul dintre oamenii de știință independenți cu privire la acest aspect este confirmat în continuare de apelul din 2015 (și ulterioare) adresat Națiunilor Unite și statelor membre, precizând că actualele linii directoare privind siguranța radiației câmpurilor electromagnetice sunt inadecvate, deoarece nu iau în considerare efectele non-termice. Acest apel a fost semnat de 225 de oameni de știință din 41 de țări, fiecare dintre ei au publicat studii serioase, revizuite științific (peer reviewed) despre efectele EMF asupra sănătății – un total de 2.000 de lucrări publicate în acest domeniu de către semnatari, reprezentând o fracțiune substanțială din totalul publicațiilor din acest domeniu.

Potrivit [propagandei, n.t.] industriei, forțele pe care câmpurile electromagnetice le pun asupra grupurilor încărcate electric în celulă sunt prea slabe pentru a produce efecte biologice. Cu toate acestea, proprietățile structurale unice ale proteinei canalului de calciu cu poartă de tensiune (VGCC) pot explica, așa cum se dovedește, de ce forța produsă de EMF cu intensitate joasă pe senzorul de tensiune al celulei, este de milioane de ori mai puternică decât forțele de pe grupurile încărcate cu sarcina unica în altă parte a celulei.

Ar fi un dezastru pentru sănătatea californienilor să fie expuși la antenele prevăzute în SB 649. Statul California ar face o greșeală gravă dacă ar continua cu susținerea intereselor comerciale ale industriei wireless cu această legislație. Cel mai bine ar fi să dați veto pentru acest proiect de lege, stimate Guvernator Brown, și să vă luați răgazul de a înțelege atât gravitatea efectelor biologice și ramificațiile pentru sănătatea fizică și psihică, cât și consecințele provocate de deteriorarea continuă a ADN-ului uman și să aflați faptele de la oamenii de știință care sunt independenți față de industria wireless, nu din partea grupurilor de lobby din industrie – ce sunt în situația unui conflict de interese gigantic.

Activarea VGCC în celule produsă de EMF de intensitate scăzută, poate explica concluziile raportate de mult timp încoace despre faptul că aceste câmpuri electromagnetice provoacă o gamă largă de modificări biologice și efecte asupra sănătății. Primele 6 dintre acestea (vezi mai jos) au fost bine documentate în urmă cu 46 de ani în urmă in raportul Oficiului de Cercetare Medicală Navală al Statelor Unite ale Americii (US Office of Naval Medical Research) publicat în 1971 [8]. Celelalte care urmează au fost documentate detaliat ulterior în literatura științifică revizuită academic (peer reviewed):

1) Diferite efecte neurologice/neuropsihiatrice, incluzând modificări în structura și funcția creierului, modificări ale diferitelor tipuri de răspunsuri psihologice și modificări ale comportamentului.

2) Cel puțin opt efecte endocrinologice (hormonale) diferite.

3) Efecte cardiace care influențează controlul electric al inimii, inclusiv modificări ale electrocardiogramelor (EKG), producând aritmii, schimbări care pot pune viața în pericol.

4) Ruperea și alte modificări în structura cromozomilor.

5) Modificări histologice în testicule.

6) Moartea celulelor (ceea ce se numește acum apoptoză, proces important în bolile neurodegenerative).

Din 1971, multe alte efecte ale acestor EMF  trebuie adăugate la această listă:

7) Fertilitate masculină scăzută, inclusiv scăderea calitații și funcționării spermatozoizilor și, de asemenea, scăderea fertilității feminine (mai puțin studiată).

8) Stres oxidativ.

9) Modificări ale fluxurilor de calciu și semnalizării calciului.

10) Deteriorarea ADN-ului celular, incluzând rupturi ale unei catene sau a ambelor catene ale ADN-ului celular și de asemenea a 8-OHdG în ADN-ul celular.

11) Cancer, care este probabil să implice aceste modificări ale ADN-ului, dar și ratele crescânde de evenimente care favorizează tumorile.

12) Efecte terapeutice, inclusiv stimularea creșterii osoase.

13) Formarea cataractei (crezută anterior ca fiind termică, acum se știe că nu este).

14) Ruperea barierei dintre circulația sângelui creier.

15) Scăderea melatoninei și perturbarea somnului.

Chiar atunci când sunt de intensitate scăzută,  în ceea ce privește VGCC-urile, câmpurile electromagnetice pot avea un impact extrem de puternic asupra celulelor corpului nostru. Mai mult decât atât, studii publicate ce arată că medicamentele care blochează canalele de calciu blochează sau reduc semnificativ efectele biologice din câmpurile electromagnetice confirmă că există un mecanism de activare VGCC care provoacă diverse efecte. Câmpurile electromagnetice cu frecvență mai mare (provenind de la tehnologiile 5G ce se întrezăresc) reprezintă o amenințare biologică și mai mare decât cele la care suntem expuși astăzi.

Ar trebui să ne îndreptăm, ca alternativă, de câte ori avem ocazia, către tehnologii cu fir (wired), bazate pe ceea ce știm în știința de azi, nu să ne extindem și să susținem proliferarea tehnologiilor fără fir (wireless).

Vreau să punctez câteva lucruri suplimentare fără echivoc:

Fizica și biologia indică aceleași lucruri. Ambele arată că radiația câmpurilor electromagnetice acționează în principal prin activarea VGCC în celulele corpului nostru.

Deteriorarea ADN-ului cunoscută a fi produsă de aceste câmpurile electromagnetice apare în spermatozoizii umani și poate apărea și la ovulele umane, ceea ce duce la creșteri mari ale mutațiilor la copiii născuți. Se crede că o creștere a frecvenței mutațiilor de 2,5 până la 3 ori va duce la extincție din cauza acumulării unui număr mare de mutații dăunătoare. Am putea fi deja peste acest nivel și, dacă da, pur și simplu continuarea expunerilor noastre actuale va duce la o eventuală dispariție. Creșterile în continuare ale expunerilor vor fi cu atât mai rapid autodistructive.

Câmpurile electromagnetice pulsatorii sunt, în majoritatea cazurilor, mai active din punct de vedere biologic și, prin urmare, mai periculoase decât câmpurile electromagnetice fără pulsații (de undă continuă). Toate dispozitivele de comunicație fără fir comunică prin intermediul pulsațiilor, deoarece pulsațiile poartă informațiile comunicate.Toate afirmațiile industriei privind siguranța se bazează pe o teorie (aceea a doar-efectelor-termice) despre care se știa încă din 1971 că este greșită [8] – și aceasta se petrecea încă înainte ca multe mii de studii suplimentare să fie publicate, oferind o confirmare masivă că afirmațiile industriei sunt false.

Industria încearcă să treacă la frecvențe mult mai înalte cu 5G, deoarece aceste frecvențe mult mai înalte permit pulsații mult mai dese și, prin urmare, o transmitere mult mai rapidă a informațiilor. Cu toate acestea, aceste rate de pulsație mai mari fac ca aceste dispozitive ultra-înalte să fie mult mai periculoase. Aceasta este o parte din motivul pentru care este atât de important să nu se voteze proiectul SB 649.

Niciunul dintre dispozitivele noastre de comunicații fără fir nu este testat vreodată pentru siguranța biologică – nici turnurile de telefonie mobilă, nici telefoanele mobile, nici Wi-Fi, nici telefoanele fără fir, nici contoarele inteligente și cu siguranță nici telefoanele 5G, sau unitățile radar din mașini – înainte de a fi instalate să iradieze o populație neavertizată.

Industria telecomunicațiilor a corupt agențiile care sunt presupuse a le reglementa. Cel mai bun exemplu în acest sens este faptul că FCC care reglementează EMF din SUA este o „agenție capturată”, capturată de industria pe care se presupune că o reglementează, potrivit unui document de 8 capitole publicat de Centrul de Etică Edmond J. Safra de la Universitatea Harvard [9]. Cum să ne mai mire faptul că industria continuă să spună că dispozitivele lor se încadrează în parametrii de siguranță stabiliți de FCC?

Știm cum funcționează EMF în organism și că propaganda industriei nu este susținută de știință. Dar ce putem spune despre EMF 5G și ce efecte vor avea asupra corpurilor noastre? 5G va fi mult mai activ în activarea VGCC-urilor și producerea efectelor asupra sănătății datorită absorbției lui rapide de către materialele din organism, din cauza pulsațiilor sale foarte rapide și din cauza numărului uriaș de antene pe care ei intenționează să le instaleze, de cel puțin 200 de ori mai mult decât numărul de antene din toate turnurile actuale de telefonie mobilă. Ceea ce înseamnă că impactul asupra primelor una sau două incii (2,54-5,08 cm) din exteriorul corpurilor noastre va fi masiv. Din această cauză, ne putem aștepta ca oamenii să sufere de:

 1. Creșteri foarte mari ale orbirii din fiecare dintre cele patru cauze majore ale orbirii: cataractă, degenerare maculară, glaucom și detașare de retină. Fiecare dintre acestea implică niveluri excesive de calciu în diferite părți ale ochiului și trei dintre ele implică, de asemenea, activitate excesivă [a canalului, n.t.] de calciu cu poartă de tensiune. Conchid că fiecare dintre ele este probabil să fie intensificată masiv de 5G.
 2. Creșteri mari în pierderea auzului și tinnitus, ducând în multe cazuri la surditate.
 3. Creșteri foarte mari ale infertilității masculine, precum și scăderi universale ale numărului de spermatozoizi.
 4. Număr foarte mare de canceruri melanomice de piele și leucemie și, eventual, de alte tipuri de cancer. EMF par a fi deosebit de active în cauzarea cancerului la copii și, prin urmare, pentru copiii 5G reprezintă un risc special.
 5. Impact asupra sistemului nervos periferic care duce la dureri neuropatice aproape universale și neuropatie periferică.
 6. Creșteri mari ale disfuncției tiroidiene, din cauza localizării glandei tiroide în apropierea suprafeței corpului.
 7. Impact asupra celulelor sistemului imunitar, care este posibil să ducă la boli autoimune și alte deficiențe.
 8. Impact asupra eritrocitelor (globulele roșii), ceea ce duce la aranjarea eritrocitelor în ruleaux (lanțuri lungi) și, de asemenea, liza celulară (cell lysis), ducând la oxigen foarte scăzut în țesuturi și la reducerea transportului de nutrienți către țesuturi.

Deoarece plantele și animalele sunt la fel de afectate ca noi, dar au părți mult mai mari foarte expuse radiațiilor 5G, impactul asupra insectelor (inclusiv asupra albinelor și a altor polenizatori), asupra păsărilor, asupra mamiferelor mici și aproape asupra tututor plantelor va fi mult mai sever decât efectele asupra oamenilor. Chiar și copacii mari au frunzele și organele reproducătoare extrem de expuse radiațiilor 5G. Este foarte posibil ca încercările industriei de a pune 5G în zonele rurale din California să aibă un impact dramatic asupra agriculturii unice din California. Este greu de imaginat haosul care va fi generat asupra a mii de specii diferite. În opinia mea, a instala 5G fără teste de siguranță biologică este o tragedie.

Vă îndemn să faceți ceea ce trebuie în numele sănătății californienilor și a generațiilor viitoare: Vă rugăm să dați VETO la proiectul SB 649. Vă rog să mă anunțați dacă pot oferi informații suplimentare sau, dacă doriți să mă întâlniți în persoană pentru a afla mai multe, nu ezitați să mă contactați la (503) 232-3883.

Cu respect,

<semnatura: Martin Pall>

Dr. Martin Pall

Referințe bibliografice:

 1. Pall ML. 2013 Câmpurile electromagnetice acționează prin activarea canalelor de calciu cu poartă de tensiune pentru a produce efecte benefice sau adverse. J Cell Mol M ed 17: 958-965.
 2. Pall ML. 2014 Activarea câmpului electromagnetic al canalelor de calciu cu poartă de tensiune: rol în efectele terapeutice. Electromagn Biol Med. 2014, 8 apr.
 3. Pall ML. 2015 Dovezile științifice contrazic descoperirile și ipotezele Panoului de Siguranță Canadian 6: microundele acționează prin activarea canalului de calciu cu poartă de tensiune pentru a induce impacturi biologice la niveluri non-termice, susținând o schimbare de paradigmă pentru acțiunea câmpului electromagnetic cu microunde / frecvență joasă. Rev Environ Health 30: 99-116.
 4. Pall ML. 2015 Elektromagnetische Felder wirken ber die Aktivierung spannungsabhngiger Calciumkan le, um g nstige oder ung nstige Wirkungen zu erzeugen. Umwelt Medizin- Gesellshaft 28: 22-31.
 5. Pall ML. 2015 Cum să abordăm provocarea de a minimiza efectele non-termice asupra sănătății ale radiațiilor cu microunde de la dispozitivele electrice. Revista Internațională de Cercetare Inovatoare în Inginerie și Management (International Journal of Innovative Research in Engineering & Management) (IJIREM) ISSN: 2350-0557, volumul 2, numărul 5, septembrie 2015; 71-76.
 6. Pall ML. 2016 Câmpurile electromagnetice cu frecvență de microunde (EMF) produc efecte neuropsihiatrice răspândite, inclusiv depresia. J Chem Neuroanat 75 (Pt B): 43-51. doi: 10.1016 / j.jchemneu.2015.08.001.Epub 2015 21 aug.
 7. Pall ML. 2016 Câmpurile electromagnetice acționează în mod similar la plante ca și la animale: Activarea probabilă a canalelor de calciu prin senzorul lor de tensiune. Curr Chem Biol 10: 74-82.

 

 1. Raportul de cercetare al Institutului de Cercetări Medicale Navale, (Naval Medical Research Institute Research Report ) iunie 1971. Bibliografia fenomenelor biologice raportate („Efecte”) și a manifestărilor clinice, revizuită, ZR Glaser.
 2. Agenția Capturată: Felul în care Comisia Federală de Comunicații este dominată de industriile pe care se presupune că le reglementează, (Captured Agency: How the Federal Communications Commission Is Dominated by the Industries It Presumably Regulates ) de Norm Alster. Publicat de Centrul de Etică Edmond J. Safra Center de la Harvard University. O carte electronică sub licența Creative Commons 4.0: https:/creativecommons.org/licences/by/4

Referintele celor 134 de studii aici

1 thought on “Mecanismul biofizic al nocivității radiațiilor EMF – Dr. Martin Pall”

 1. Pingback: 5G e nociv? | Ethical Solutions - Solutii Etice

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.