Stop 5G România

Rulează videoul
scrie petitie senatorului L532/2021

12.03.2022- Petiție Presedentie – SUPRAVEGHEREA BIOMETRICA IN MASA ESTE ILEGALA JOS cu PLx 212/2021

Cerem Presedintelui Klaus Iohannis sa nu promulge PL-x 212/2021 si sa o retrimita Parlamentului
fie pe email la  procetatean@presidency.ro si cu cc la cabu@senat.ropetitii@avp.ro
Subiect SUPRAVEGHEREA BIOMETRICA IN MASA ESTE ILEGALA. NU PROMULGATI PL-x 212/2021!
Domnule Presedinte,
Subsemnatul _______________, cetatean român, va rog sa nu promulgati PL-x 212/2021 si il intoarceti in Parlament deoarece prolifereaza supravegherea biometrica in masa a oamenilor prin instalarea chiar gratuita a echipamentelor electronice de supraveghere video, cât și a componentelor necesare funcționării acestor echipamente în scopul pentru care au fost instalate, incluzând, dar fără a se limita la, sisteme de transmisie date (n.n. inclusiv antene 5G), echipamente de alimentare cu energie electrică, cabluri și accesorii pentru fixarea acestora, pe stâlpii rețelelor de distribuție a energiei electrice.
Aceste sisteme intruzive nu trebuie facilitate, implementate (nici măcar cu titlu experimental) sau utilizate de entități publice sau private, în măsura în care pot duce la o ingerință inutilă sau disproporționată în drepturile fundamentale ale persoanelor.
Dovezile existente arată că utilizarea supravegherii biometrice în masă în statele membre UE și de către unele agenții a dus la încălcarea legislației UE privind protecția datelor și la restricționarea nejustificată a drepturilor persoanelor, inclusiv în ceea ce privește viața privată, a dreptului la liberă exprimare și a dreptului de a protesta și de a nu fi discriminat. Utilizarea pe scară largă a supravegherii biometrice, a creării de profiluri și a predicției reprezintă o amenințare la adresa statului de drept și a libertăților noastre fundamentale.
Viitorul trebuie să ne aparțină noua oamenilor, nu masinilor.
Recunoașterea facială poate și va fi folosită împotriva fiecăruia dintre noi pe baza a cine suntem și a felului în care arătăm.
Revendicăm spațiul nostru public. O singură soluție are umanitatea: interzicerea supravegherii biometrice în masă nicidecum facilitarea legislativa si financiara!
Nu avem informații despre motivațiile reale din spatele utilizării biometriei în spațiile publice de către companii și administratiile noastre locale. Introducerea acestor tehnologii se face în secret, fara consimtamantul informat al cetatenilor fără temei legal cu privire la necesitatea supravegherii biometrice în masă.
Supravegherea în masă mai ales cea biometrica este interzisă în legislația UE.
Datele biometrice sunt deosebit de sensibile în conformitate cu legile UE privind datele cu caracter personal. Combinația dintre datele biometrice și supravegherea în masă are ca rezultat o practică ilegală care tratează pe toată lumea în mod nedrept ca pe un suspect. Încalcă dreptul nostru de a ne exprima liber, de a ne aduna, de a vorbi împotriva nedreptăților și de a trăi fără discriminare.
Calitățile, comportamentul, emoțiile și caracteristicile noastre sunt folosite împotriva noastră. Demnitatea noastră este amenințată! Oamenii sunt obiectivați, comercializați, dezumanizați. Mai mult, utilizarea tehnologiilor precum recunoașterea facială este manipulativă, de exemplu, constrângând oamenii să evite anumite locuri sau evenimente.
Parlamentul European a votat pentru a susține interzicerea totală a supravegherii biometrice în masă.
Tehnologiile de supraveghere de la distanță bazate pe inteligență artificială, cum ar fi recunoașterea facială, au ingerințe uriașe pentru drepturile și libertățile fundamentale, cum ar fi viața privată, cu toate acestea sunt deja utilizate în public în Europa.
Pentru a respecta „intimitatea și demnitatea umană”, parlamentarii europeni au spus că legislatorii UE ar trebui să adopte o interdicție permanentă a recunoașterii automate a persoanelor în spațiile publice, spunând că cetățenii ar trebui monitorizați numai atunci când sunt suspectați de o infracțiune.
Parlamentul a cerut, de asemenea, interzicerea utilizării bazelor de date private de recunoaștere facială – cum ar fi controversatul sistem AI creat de startup-ul american Clearview (de asemenea, deja folosit de unele forțe de poliție din Europa) – și a spus că poliția predictivă bazată pe date comportamentale ar trebui fi de asemenea scoasă în afara legii.
Europarlamentarii doresc, de asemenea, să interzică sistemele de credite socială care urmăresc să evalueze probitatea cetățenilor în funcție de comportamentul sau personalitatea lor.

Alineatul relevant privind supravegherea biometrică la distanță solicită Comisiei:

… Să pună în aplicare, prin mijloace legislative și nelegislative și, dacă este necesar, prin proceduri de încălcare a dreptului comunitar, o interdicție a oricărei prelucrări a datelor biometrice, inclusiv a imaginilor faciale, în scopuri de aplicare a legii, care duce la supraveghere în masă în spații accesibile publicului; solicită, de asemenea, Comisiei să înceteze finanțarea cercetării biometrice sau implementării sau a programelor care ar putea avea ca rezultat supravegherea nediscriminată în masă în spațiile publice; https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/A-9-2021-0232_EN.pdf

Conform legislatiei românesti se incalca in mod vadit dispozitiile Legii nr. 190 din 18 iulie 2018 al carei Art. 3 alin(1) prevede:
Prelucrarea datelor genetice, biometrice sau a datelor privind sănătatea, în scopul realizării unui proces decizional automatizat sau pentru crearea de profiluri, este permisă cu consimțământul explicit al persoanei vizate sau dacă prelucrarea este efectuată în temeiul unor dispoziții legale exprese, cu instituirea unor măsuri corespunzătoare pentru protejarea drepturilor, libertăților și intereselor legitime ale persoanei vizate.”
Pentru toate acestea motive va solicit sa nu promulgati PL-x 212/2021 si sa il trimiteti inapoi Parlamentului.
Data:
Numele:

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.