Stop 5G România

Rulează videoul
cercetare radiatie 5G

Impactul radiatiilor antenelor asupra ADNului celor care locuiesc in vecinatatea statiilor de baza

https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/15368378.2017.1350584

Impactul radiațiilor cu radiofrecvență asupra deteriorării ADN-ului și antioxidanților din limfocitele din sângele periferic ale oamenilor care locuiesc în vecinătatea stațiilor de bază (turnurilor) pentru telefonie mobilă

Publicat la data: 4 august 2017

Autori:

Zothansiama, Zosangzuali Mary, Lalramdinpuii Miriam, Jagetia Ganesh Chandra

– Departamentul de Zoologie, Laboratorul de cancer și Biologie a radiațiilor, Universitatea Mizoram, Aizawl, Mizoram, India

Finanțarea studiului

Această lucrare a fost susținută de Comisia de Granturi Universitare, Guvernul din India, New Delhi, cu numărul de grant F.4-10/2010 (BSR).

ABSTRACT

Radiațiile de radiofrecvență (RFR) emise de stațiile de bază (cell towers – antene) pentru telefoane mobile au ridicat îngrijorări cu privire la impactul lor negativ asupra oamenilor care locuiesc în vecinătatea stațiilor de bază pentru telefoane mobile.

Prin urmare, studiul de față a fost avut în vedere pentru a evalua efectul RFR asupra daunelor ADN și a statusului antioxidant în limfocitele din sângele periferic uman (HPBL) de cultură ale persoanelor care locuiesc în vecinătatea stațiilor de bază pentru telefoane mobile și comparându-l cu martori sănătoși.

Grupurile de studiu s-au potrivit pentru diverse date demografice, inclusiv vârsta, sexul, modelul alimentar, obiceiul de fumat, consumul de alcool, durata utilizării telefonului mobil și utilizarea zilnică medie a telefonului mobil.

Densitatea de putere RF a indivizilor expuși a fost semnificativ mai mare ( p < 0,0001) în comparație cu grupul de control.

HPBL-urile au fost cultivate și deteriorarea ADN-ului a fost evaluată prin testul micronucleului blocat de citokineză (MN) în limfocitele binucleate.

Analizele datelor din grupul expus ( n = 40), care se află într-un perimetru de 80 m de stații de bază mobile, au arătat o frecvență semnificativ mai mare a micronucleelor ​​( p < 0,0001), în comparație cu grupul de control, care se află la 300 m distanță de stație/stații de bază mobile.

Analiza diverșilor antioxidanți din plasma indivizilor expuși a relevat o uzură semnificativă a concentrației de glutation (GSH) ( p < 0,01), activitățile catalazei (CAT) ( p < 0,001) și superoxid dismutază (SOD) ( p < 0,001) și creșterea peroxidării lipidelor (LOO) în comparație cu martorii.

Analizele de regresie liniară multiplă au evidențiat o asociere semnificativă între concentrația redusă de GSH ( p < 0,05), activitățile CAT ( p < 0,001) și SOD ( p < 0,001) și frecvența MN crescută ( p < 0,001) și LOO ( p < 0,001) cu creșterea Densitatea puterii RF.

Studiul complet poate fi descărcat de pe pagina web https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/15368378.2017.1350584, contra sumei de 65 USD.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to Top