Prof. univ. dr. Mircea Duțu, Director al Institutului de Cercetări Juridice al Academiei Române considera radiațiile electromagnetice ”ecocid” și solicită aplicarea urgentă în România a Principiului Precauției în privința implementării 5G. ”[Este necesar un] control și supraveghere permanente a amplasării sistemelor de transmisie-recepție a semnalului GSM, precum și generarea unui contencios pe măsură. […] Într-o perspectivă mai largă, globală, s-ar putea avea în vedere inițierea unui proces internațional de recunoaștere și consacrare a unei noi crime contra umanității, cea de ecocid electromagnetic.”
Referințe online la: https://www.juridice.ro/essentials/1133/poluarea-electromagnetica-o-forma-de-ecocid-consideratii-asupra-necesitatii-consacrarii-unei-noi-crime-impotriva-umanitatii; https://www.juridice.ro/essentials/691/pentru-o-lege-inteligenta-privind-riscurile-sanitare-ale-campurilor-electromagnetice.
DREPTUL LA MEDIU SĂNĂTOS este încălcat prin afectarea ireversibilă a biodiversității ecosistemului (dispariția polenizatorilor cu afectare gravă a florei și faunei), prin creșterea consumului de energie electrică a rețelei, prin emisiile de CO2 și prin creșterea cantității de deșeuri electronice. Prin toaletarea excesiva a fondului arboricol care ar împiedica transmiterea semnalelor în rețeaua 5G.
Initiatorii si promotorii implementarii 5G nu prevad nici studii de impact, nici instrumente și nici măsuri care să reducă amprenta energetică a infrastructurii rețelelor 5G și care să promoveze reciclarea reziduurilor electronice în contextul impunerii implementării sale actuale, rapide și nelimitate. Acestia nu prezintă interes și preocupări în promova măsuri, a considera costurile financiare pentru studiul impactului implementării acestei tehnologii asupra mediului și a ecosistemelor asociate. Nu sunt luate în considerare și următoarele aspecte:
- Energia enorma, consumată de toate aceste obiecte interconectate, “internet al tuturor lucrurilor”– echipamente de rețea, mașini, aplicații, senzori, camere video de supraveghere etc.;
- Cantitatea astronomică de energie care este necesară pentru a crea toate aceste “lucruri” care aparțin de IoT, instrumente și infrastructură asociată (energie încorporată);
- Cantitatea de dioxid de carbon (CO2) eliberată în atmosferă de producerea energiei necesare (generate în bună parte de combustibili fosili) folosite de sursele wireless în continuă creștere;
- Cantitatea enormă de energie necesară pentru a asigura funcționarea punctelor de centralizare/tranzitare a datelor (antene, servere, routere, internoduri);
- Energia suplimentară necesară pentru a transporta datele wireless prin intermediul aerului, în loc de folosirea energetic eficientă a fibrei optice sau cablurilor.
Odată cu implementarea tehnologiei 5G și a Internetului Lucrurilor (IoT), echipamentele noi ale rețelei 5G de ordinul miliardelor, împreuna cu obiectele casnice (mașini de spălat, fierbătoare, frigidere etc.) se vor adăuga categoriei de reziduuri electronice – e-waste. În acest context, implementarea tehnologiei 5G prin generarea de cantități masive de deșeuri este în contradicție flagrantă cu principiile economiei moderne a secolului XXI, anume economia circulară, bazată pe conceptul zero waste.
- Cantitatea de date transferat wireless este proporțională cu energia consumata, asadar cu cat in 5G se vor transfera de cantități masive de date cu atât se va consuma mai multa energie de către rețea, 2. Numărul de conexiuni în rețeaua 5G va fi de ordinul trilioanele (in prezent sunt de ordinul miliardelor)
- Înarmați cu o cantitate astronomică de informații generate deInternet of Things (IoT), Smart Cities, și Smart Regions, și transferate prin rețele 5g, industria pretinde că vom fi mai bine echipați pentru a economisi energie. Dar ei omit să includă în analizele lor mega-amprenta energetică pe care o lasă aceste elemente conectate la Internet și comunicând non-stop 24/7. Nu este deloc clar că IoT(internetul lucrurilor) va reuși vreodată să reducă amprenta sa energetică în contextual creșterii sale actuale rapide și nelimitate.
Nu sunt luate în considerare următoarele fapte:
Energia consumată de toate aceste “lucruri” aflate într-o continuă comunicare – mașini, aplicații, senzori, camere video de supraveghere, etc.
Studiul care semnalează cantitatea astronomică de energie
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S095965261733233X?via%3Dihub
Contribuția relativă a GHGE TIC ar putea crește de la aproximativ 1–1,6% în 2007 până la 2040 de peste 14% din GHGE la nivel mondial până în 2040, reprezentând mai mult de jumătate din contribuția relativă actuală a întregului sector de transport. Studiul nostru evidențiază, de asemenea, contribuția telefoanelor inteligente și arată că până în 2020, amprenta telefoanelor inteligente singure ar depăși contribuția individuală a desktop-urilor, laptopurilor și ecranelor.
Tehnologiile wireless vor continua să consume de cel puțin 10 ori mai multă putere decât prin cablu
tehnologii atunci când oferă acces comparabil ratele și volumele de trafic.
Astăzi, generam în jur de 55 de milioane de tone de electronice aruncate în fiecare an. Se estimează că acest număr va crește cu 3 până la 5 la sută anual, așa cum este raportat în Monitorul global de e-deșeuri din 2017. Presupunând o creștere de 3%, generarea noastră de e-deșeuri se va dubla în puțin mai mult de 23 de ani. La 5%, timpul de dublare scade la aproximativ 14 ani.Dacă estimările sunt corecte, oamenii vor arunca aproximativ 110 milioane de tone de electronice cândva între anii 2033 și 2042. Lucrurile ar părea mult mai dramatice până în 2069 dacă tendințele actuale continuă.
sursa https://www.itu.int/en/ITU-D/Climate-Change/Pages/Global-E-waste-Monitor-2017.aspx
AFECTAREA IREVERSIBILA A BIODIVERSITATII