Stop 5G România

Rulează videoul

Câtă energie electrica consumă 5G?

Câtă energie consumă 5G?

Promisiunea din jurul 5G este uriașă, iar un viitor fascinant și high-tech ne este proiectat. Dar ce se întâmplă cu consumul de energie și impactul asupra climei? Câtă electricitate consumă 5G?

Pentru a atinge viteze de gigabit, planul pentru 5G este să funcționeze la frecvențe foarte înalte, între 24 și 26 GHz. Din acest motiv, 5G necesită milioane de noi așa-numite „micro-celule”, de exemplu, emițătoare instalate în stâlpii de iluminat. În curând, miliarde de noi dispozitive wireless vor fi disponibile în întreaga lume. Toate acestea consumă electricitate: rețeaua, procesarea semnalelor, centrele de date și principalii utilizatori – emițătoarele și receptorii.

Mulți biți pe secundă consumă multă electricitate

Deși dispozitivele noi pot aduce îmbunătățiri în eficiența energetică, aceste câștiguri sunt complet pierdute din cauza creșterii cererii de lățime de bandă, adică „megabiți pe secundă”. Luați în considerare creșterea uriașă așteptată în jocuri, videoclipuri, servicii de streaming, realitate virtuală (VR) și „metavers”.

Gândirea dominantă este: „De ce să rămânem la viteza 4G, dacă se poate și cu viteza 5G?” Fluxurile în ultra-HD, de patru ori mai clare decât actualul full-HD, vor ajunge pe telefoanele noastre, laptopuri și ochelari VR cu 5G. Imagini mai frumoase, la rezoluții mai mari, care în cele din urmă vor deveni standardul. Totuși, acest lucru va consuma de cinci ori mai multe date(1). Da, poți avea o realitate fantastică proiectată pe ochelarii tăi VR („realitate augmentată”)(2), cu tot felul de produse imaginare pe care le poți cumpăra într-o nouă „economie VR”. Totuși, acest lucru necesită o conexiune prin care te miști de la o micro-celulă 5G la alta, purtând ochelarii VR. Și oricât de mică ar fi o micro-celulă, ea emite multă radiație – la fel și ochelarii VR de pe capul tău.

5G va crește doar apetitul nostru pentru date

Furnizorul de rețele Ericsson se așteaptă ca utilizarea globală de date mobile pe lună să crească de cinci ori până în 2026, comparativ cu 2020. ING prevede o creștere de 20 de ori a traficului global de date până în 2030, comparativ cu 2018(3).

Transmiterea fluxurilor prin rețele wireless are un impact mai mare asupra mediului comparativ cu conexiunile prin cablu. O conexiune prin cablu direcționează semnalul exact acolo unde trebuie să ajungă și necesită mult mai puțină electricitate decât o conexiune wireless, care „iradiază” o întreagă zonă cu un câmp electromagnetic. Conexiunile prin fibră optică sunt, de asemenea, mai sigure și mai rapide. Mai mult de 10.000 de gigabiți pe secundă pot fi transmiși printr-o singură fibră, iar 100 de fibre încap într-un singur cablu. În plus, fibra optică este lipsită de radiații și, prin urmare, nu prezintă riscuri pentru sănătate, spre deosebire de conexiunile wireless.

Consum de energie bazat pe date

În prezent, trei procente din cererea globală de energie provine din comunicațiile wireless(4). Potrivit unui studiu realizat de Vertiv, un furnizor american de servicii de rețea, furnizorii de telecomunicații se așteaptă ca costurile lor de energie să crească cu 150-170% până în 2026, odată cu apariția tehnologiei 5G. Aceasta înseamnă aproape o creștere triplă comparativ cu 4G(5).

Se estimează că o singură stație de bază 5G consumă aproximativ aceeași cantitate de energie ca 73 de gospodării(6), și de 3 ori mai mult decât generația anterioară de stații de bază(5),(7). Când se adaugă stațiile de bază, centrele de date și dispozitivele, telecomunicațiile vor consuma mai mult de 20% din energia electrică mondială până în 2025, spune analistul Huawei, dr. Anders Andrae. În prezent, acest procent este de aproximativ 11%(8). Numeroase rapoarte(9) descriu creșterea exponențială a consumului de energie al aplicațiilor 5G și Internet of Things.

Electricitate sustenabilă

Companiile Big Tech susțin adesea că centrele lor de date funcționează pe bază de energie verde, dar chiar și dacă o fac, acest lucru tot contribuie la consumul global. Construim panouri solare, turbine eoliene etc. doar pentru ca industria de date să consume toată energia? Problema este că, dacă consumul total de energie crește așa cum este indicat mai sus, energia produsă de panourile solare și altele asemenea va deveni complet insuficientă, fiind necesară electricitate din surse fosile pentru a satisface cererea. Nu ar fi mai bine să ne reducem apetitul pentru date?

Consecințele 5G pentru mediu

Pe lângă consumul de energie, producția de miliarde de noi dispozitive 5G și înlocuirea tuturor dispozitivelor generației anterioare vor duce la o cerere uriașă de metale rare, cum ar fi litiul, care trebuie extras, cu toate implicațiile pentru planetă(10).

Este important să ne asigurăm că amprenta ecologică a 5G și a rețelelor viitoare este luată în considerare. Când vom aborda consumul de energie și impactul asupra mediului al 5G? În cele din urmă, ce valoare are să putem merge de la un emițător 5G la altul purtând ochelari VR, dacă aceasta cauzează daune Pământului?

 

 

Sources:

1. How much data does streaming media use

2. Augmented_reality

3. 5G energiebesparend met het nieuwe netwerk schiet het verbruik van providers mogelijk juist flink omhoog

4. Hoe geen energie te verspillen aan 5g (TU Delft)

5. 5gs-waveform-is-a-battery-vampire (IEEE Spectrum)

6. Envirotecmagazine: how green is 5G

7. 5G era mobile network cost evolution

8. Total consumer_power_consumption_forecast

9. Report-5G-to-increase-energy-consumption-by-61-times (EHTrust)

10. Milieu impact van ict groter dan gedacht productie weegt zwaarst door (DataNews)

www.cisco.com: annual internet report

How to stop data centres from gobbling up the world’s electricity

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to Top