5G prezinta vulnerabilitati la atacuri cibernetice si furt de identitate sursa de la UE https://ec.europa.eu/
Specialiti internationali ingineri, militari, producatori tehnologie spun clar si raspicat ca 5G e vulnerabil din punct de vedere al securitatii.
În cadrul Conferinței despre Securitatea informatică și a comunicațiilor desfășurată la Londra, a Asociației pentru mașini de calcul, cercetătorii au prezentat noi descoperiri conform cărora tehnologiile 5G au vulnerabilități cibernetice. Cercetătorii de la Universitatea Purdue și Universitatea din Iowa detaliază 11 noi probleme de proiectare în protocoalele 5G, printre care faptul că ar putea să expună locația utilizatorului, să downgradeze serviciul 5G la 4G sau 3G, să extragă datele de pe telefon sau chiar să te urmărească atunci când efectuezi apeluri, text sau doar navighezi pe web.
„Lucrul care mă îngrijorează cel mai mult este că atacatorii pot ști locația utilizatorului.” – Syed Rafiul Hussain, Purdue University.
Sursa: https://www.wired.com/
„Actori cibernetici cu motivație strategică sau financiară pot beneficia de ușurința compromiterii unor dispozitive IoT, dar și de nivelul de interconectivitate a acestora în vederea accesării unei rețele. Acest aspect poate facilita crearea și dezvoltarea unor rețele de boți utilizate în derularea unor atacuri cibernetice special concepute pentru a afecta disponibilitatea unor infrastructuri IT&C.
În anul 2019, cea de-a 5-a generație de viteză de transfer în mediul Internet pe telefonia mobilă se va extinde la nivel mondial, determinând creșterea vitezei de download de 6 ori existând riscul de creștere a numărului de atacuri de tip DDoS, întrucât 5G va permite interconectarea unei largi game de dispozitive.”
https://www.sri.ro/assets/